Tavaradieetti

Uusi vuosi on aina uuden aikaa. Osa meistä haluaa aloittaa terveellisemmän elämän, syöden enemmän ympäristöystävällistä kasvisruokaa, toiset taas aloittavat kuntosalitreenit. Jotkut aloittavan paremman elämänsä dieetillä, saadakseen joulun aikana kertyneet ylikilot kuriin. Päätökset ovat todella hyviä ja niistä kannattaa tehdä elämäntapa. Samaa voi ja kannattaa soveltaa myös luontoon ja ympäristöön!

Vaikka elämmekin jo helmikuuta, on vuosi 2020 vasta aluillaan ja hyviä, ympäristöä ja luonnonvaroja säästäviä päätöksiä voi tehdä joka päivä, ihan mihin aikaan vuodesta tahansa. Maaliskuun 28. päivä vietämme kansainvälistä Earth Hour -päivää ja sammutamme valot tunniksi säästääksemme energiaa ja miettiäksemme omaa energiankulutustamme. Marraskuun 27. päivä vietämme Älä osta mitään -päivää, joka tunnetaan kansainvälisesti nimillä No Shop Day sekä Consumer Holiday, tarkoituksena haastaa ihmiset kautta maailman pohtimaan omia ostotottumuksiaan, ostopäätöksentekoaan ja ennen kaikkea vähentämään impulsiivista ostamista. Turhan kuluttamisen vaikutukset ympäristöön ovat nimittäin huomattavat, sillä suomalaiset tuottavat vuosittain noin 500 kg jätettä!

Luin tammikuussa julkaistun Turun Sanomien (16.1.2020) artikkelin suomalaisten vuonna 2018 tuottamasta yhdyskuntajätteen määrästä ja hätkähdin! Tilastokeskuksen mukaan jätettä tuotettiin vuonna 2018 yhteensä 3 miljoonaa tonnia! Jokaista suomalaista kohden jätettä kertyi 550 kg, joka lisäksi oli 8 % enemmän kuin vuonna 2017. Jätettä syntyi pakkausmateriaalien, kuten muovien ja kartonkien, lisäksi ruuantähteistä, pois heitetyistä tavaroista sekä vanhoista jalkineista tai paristoista. Nyt voitkin koittaa miettiä, mitä itse olet tällä viikolla laittanut roskiin. Varmaankin varsinaisen repertuaarin kaikenlaista tavaraa. Kierrätyksestä huolimatta ympäristön kannalta ajateltuna hankalimpia jätteitä ovat sellaiset, jotka eivät maadu tai joita on hankala uusiokäyttää. Erittäin haitallisia ympäristölle ovat tuotteet, jotka sisältävät myrkyllisiä aineita. Tällaisia ovat muun muassa iso osa muoveista ja esimerkiksi useimmat elektroniikkalaitteet.

Kuluttaminen ja tuotetun jätteen määrä kulkevat käsi kädessä. Kun tähän lisätään vielä suomalaisten ylikulutuspäivä, jota vuonna 2018 vietettiin 11.4. ja vuonna 2019 jo 5.4., herää ajatus tavaradieetistä. Olisiko tavaradieetti paikallaan? Sen aloittamiseen ei tarvita kalenteriin merkittyä juhlapäivää vaan sen voi voi aloittaa vuoden jokaisena päivänä! Tavaradieettiä voi toteuttaa käyttämällä aina vanhat tavarat loppuun ja ostamalla asioita tai tavaroita vain tarpeeseen. Tarjolla on myös paljon kierrätettyä tavaraa, jollaisen hankkiessamme säästämme automaattisesti energiaa ja luonnonvaroja. Olennainen osa tavaradieettiä on myös se, että se toimii myös ilmaiseksi. Toimivan laitteen tai esimerkiksi ehjän käyttökelpoisen vaatteen, jota itse ei enää tarvitse, voi lahjoittaa sitä oikeasti tarvitsevalle. Tavaradieetistä voi tehdä myös elämäntavan, osana ympäristölle kestävämpiä elintapoja. Tavaradieetti on myös kannanotto itsekkääseen ylikuluttamiseen. Tällä hetkellä kulutamme Suomessa luonnonvaroja yli kolmen maapallon verran, vaikka elämiseen käytössämme on vain tämä yksi ja ainoa maapallo, jonka luonnonvarojen tulisi jatkossa riittää paitsi koko maailmalle, myös tuleville sukupolville.


Kirjoittaja on neljännen vuoden Kestävän kehityksen opiskelija Hannele Ollilainen

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: