Voit vaikuttaa hiilijalanjälkeesi!

Suurimman osan jättämästäsi hiilijalanjäljestä muodostaa asuminen. Asuminen tuottaa noin 60 % päästökuormasta. Tästä suuri osa tulee lämmityksestä. Ei siis ole yhdentekevää paljonko käyttämäsi kilowattitunti energiaa tuottaa hiilidioksidia.

Omaa ilmastovaikutusta voi arvioida erilaisin laskurein, kuten tässä Ilmastodieetissä.

1. Mikä ihmeen hiilijalanjälki?

Hiilijalanjäljen avulla on mahdollista mitata toiminnan aiheuttamaa ilmastokuormaa. Hiilijalanjälki mittarina ei ole vielä vakiintunut, vaan laskennassa voidaan huomioida joko pelkkä hiilidioksidi, tai se voidaan laskea hiilidioksidiekvivalenttina, jolloin siihen on huomioitu muiden kaasujen ilmastovaikutusta suhteessa hiilidioksidiin.

Yhtä kaikki, hiilijalanjäljen hyöty on siinä, että sen avulla vertailu on mahdollista ja kuluttaja voi tehdä arjessaan ilmaston kannalta mahdollisimman hyviä valintoja.

2. Metsäenergia hiilineutraalina vaihtoehtona

Puun poltossa ilmakehään vapautuu hiilidioksidia samaan tapaan kuin poltettaessa fossiilisia polttoaineita. Miksi sitten puun poltto on hiilineutraalia? Päästöt metsäenergiaa käytettäessä syntyy kuitenkin valtaosin juuri poltosta.

Tämä perustellaan siten, että puun poltossa ilmakehään ei vapaudu kierrosta poistunutta hiilidioksidia, kuten tapahtuu fossiilisia poltettaessa.

Puun palaessa ilmakehään vapautuu sama määrä hiilidioksidia, kuin vapautuisi sen lahotessa metsään ilman sen energian hyödyntämistä. Metsäenergian hiilineutraaliuteen vaikuttaa myös nopea puun kasvu, joka sitoo hiilidioksidia kulutusta vastaavan määrän.

3. Evon lämpövoimalan energian hiilijalanjälki

Kun lasketaan hiilijalanjälkeä toiminnalle, on tärkeää huomioida toiminnan kaikki vaiheet. Evon lämpövoimalan hiilijalanjälkeä laskettaessa on huomioitu poltossa käytetyn hakkeen matka hakkuupaikalta polttoarinalle.

Hiilijalanjäljen laskennassa on huomioitava myös laitoksen käyttämän sähkön vaikutus, hakkeen kuivatus, kuljetuskaluston päästöt ja kuljetusmatkojen pituudet.

Kaikkien vaiheiden vaikutukset yhteenlaskettuna tuottavat Evon hakelämpölaitoksen tuottamalle megawattitunnille ilmastokuormaa 9,48 kg (CO₂). Tätä voi mittasuhteiltaan verrata aikaisemmassa tutkielmassa laskettuun Hämeenlinnan kaukolämpöverkon vuoden 2008 hiilijalanjälkeen, joka oli 244,83 kg CO₂-ekv/MWh.

4. Ajatuksia hiilijalanjäljestä

Vaikka hiilijalanjälki kertoo meille tarkan luvun toiminnan aiheuttamista hiilidioksidimääristä, ei se kerro mitään toiminnan ympäristövaikutuksista. Tämä antaa tuotteen tai toiminnan markkinoijalle mahdollisuuden tuoda esiin vain omia etuja ajavaa tietoa. Onkin siis edelleen kuluttajan vastuulla selvittää toiminnan aiheuttama kokonaisvaikutus ympäristölle.

Hiilijalanjäljen laskennassa joudutaan tekemään paljon oletuksia, joten mikään saatu arvo ei vastaa täysin todellisuutta, vaan ovat toinen toistaan parempia arvioita.


11.3.2020

Annika Antila, Milla Karjalainen, Inka Laari, Jaakko Routalaakso ja Mika Sand

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: