YK:n kestävän kehityksen tavoitteet eli Agenda 2030 arjessamme

Syyskuussa 2015 New Yorkissa järjestetyssä huippukokouksessa YK:n jäsenmaat sopivat kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmasta, joiden on tarkoitus ohjata maailman kehitystä vuoteen 2030 asti. YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma, joka tunnetaan paremmin nimellä Agenda 2030, tähtää ensisijaisesti äärimmäisen köyhyyden poistamiseen. Agenda 2030 tähtää myös kestävämpään kehitykseen, jossa huomioidaan ihmisen lisäksi tasavertaisesti ympäristö ja talous. Ohjelman kantava periaate on, ettei ketään jätetä kehityksessä jälkeen.

Kaunista tekstiä ja yleviä tavoitteita, vai mitä? Moni meistä, jopa kestävän kehityksen korkeakouluopiskelijoista ajattelee, että YK:n tavoitteet ovat ensisijaisesti kehittyvien maiden olosuhteiden parantamiseen, kuten ne ovatkin. Meillä vakavaraisessa ja yltäkylläisessä Suomessa ovat asiat niin hyvin, että tarvitsemmeko me edes Kestävän Kehityksen tavoitteita, saattaa myös joku miettiä. Siksi olisikin hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, miten ne tarkoittavat ja miten meistä jokainen voi niitä omassa arjessaan toteuttaa.

Osaammeko arvostaa päivittäin toteutuvaa ruokaturvaamme? Saamme vatsan päivittäin täyteen terveellistä ja turvallista ruokaa, kun samaan aikaan afrikkalaisissa valtioissa eletään yhä alle dollarilla päivässä. Muistammeko arvostaa terveyttämme vai pilaammeko me sen karkilla, pullalla ja sipseillä, vaikka terveellisempiäkin herkkuja on tarjolla? Ostammeko me ulkomaisia tuotteita hienojen etikettien vuoksi, miettimättä kotimaisten ja varsinkin lähituotteiden positiivista vaikutusta alueen työllisyyteen? Mietimmekö ruokakaupassa ostoksia tehdessämme kasvituotteita osana arjen ilmastotekoja vai ostammeko edelleen lehmänmaitoa, lihatuotteita tai ihan mitä tahansa mitä mieli tekee? Nuorimmat opiskelijat tuskin edes tietävät ajasta 1970-luvulla, jolloin maaseudulla oli vielä paljon tiloja ilman juoksevaa vettä. Yhä vuonna 2020 Afrikassa ja Aasiassa tilanne on sama kuin kotimaassamme alle 50 vuotta sitten. Infrastruktuuriltaan kehittyneessä Suomessa nämäkin ovat asioita, joista on tullut niin arkipäiväisiä ja itsestäänselvyyksiä, ettemme enää edes ymmärrä arvostaa niitä.

Kestävän kehityksen tavoitteet kuuluvat tiiviisti myös meidän suomalaisten arkipäivään, sillä kansallinen luonnonvarojen kulutustahtimme on huima verrattuna muuhun maailmaan. Vuonna 2019 Suomi saavutti kulutuksen maksimitason jo 5.4., kun muu maailma porskutteli samoilla luonnonvaroilla lähes heinäkuun loppuun (29.7.) asti. Tulemmeko tässäkään asiassa miettineeksi itsekkään kulutuksemme vaikutusta muuhun maailmaan ja juuri niihin köyhiin, kehittyviin maihin? Suomalaisen ylikulutuksen vaikutukset nimittäin näkyvät jo kyseisissä köyhissä, kehittyvissä maissa, joissa luonnon monimuotoisuus vähenee huomattavaa tahtia. Päivittäisellä kulutuksellamme on välilliset vaikutukset myös Afrikan ja Aasian biodiversiteettien tilaan, joten vähentämällä tietoisesti ylikulutustamme olemme jo oikealla tiellä. Valitessamme kaupassa lähituotteen, kasvipohjaisen tuotteen sekä lounaalla kasvis- tai vegaaniruuan, teemme arkisia ilmastotekoja ja toimimme Agenda 2030:n mukaisesti. Bonuksena säästämme Suomen kaunista luontoa.

Meistä jokainen voi tietoisesti miettiä mitä tai miten on valmis toimimaan kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti omassa arjessaan, jotta saamme pitää Suomen upean luonnon lisäksi tämän arvokkaan maapallomme asuinkelpoisena.


Kirjoittaja on neljännen vuoden Kestävän kehityksen opiskelija Hannele Ollilainen

Agenda 2030, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet: https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/kestava-kehitys/kestavan-kehityksen-tavoitteet

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: