Eletään kestävästi ja käännetään korona voitoksi

Blogiteksti on kirjoitettu Uudenmaan maakunnan vielä ollessa eristyksissä.

Alkuvuodesta havahduimme uutisointiin kaukaisesta Kiinasta ja siellä jylläävästä koronaviruksesta sekä sen huimista uhriluvuista. Vielä helmikuussa Eurooppa eli täysin erilaista arkea kuin tänä päivänä. Oli Unionin suoma Schengen ja sen vapaa liikkuvuus. Yhä maaliskuun alussa elettiin Suomessa täysin eri tavoin kuin tänä päivänä. Kunnes koronavirus saapui matkailijoiden mukana Suomeen! Hämmennys oli suuri, kun Euroopan maat yksi toisensa jälkeen, Suomi mukaan lukien, alkoivat sulkea rajojaan. Kun koulut kautta Euroopan sulkeutuivat, seurasi HAMK samaa linjaa siirtyen järkevästi etätyöskentelyyn. Myös päiväkodit ja virastot sulkeutuivat varotoimenpiteinä. Aluksi tämä kaikki tuntui täysin uskomattomalta, mutta seuratessa uutisointia koronan nopeasta leviämisestä Euroopassa, olivat toimenpiteet Suomessa kuin muuallakin Euroopassa järkeviä. Harva meistä vielä maaliskuun puolessavälissäkään olisi edes villeimmissä ajatuksissakaan uskonut, että myös Uusimaa voidaan eristää tautipesäkkeenä. Niin itsestäänselvyys Schengenin takaama vapaa liikkuvuus Euroopan Unionin alueella meille oli.


Kun alkuhämmennyksen tuomista muutoksista on selvitty, voi koronaviruksen aiheuttaman tilanteen kääntää positiiviseksi. Itselleen kannattaa muistuttaa, että koronaviruksen aiheuttama tilanne karanteeneineen ja erityistoimenpiteineen on hetkellistä ja tilanne normalisoituu jälleen. Sitä ennen voimme olla kiitollisia siitä, että
olemme terveitä ja elämme Suomessa, varsinkin kun vertaamme tilannetta Italian ja Espanjan koronakaaokseen.

Kuinka monesti olemmekaan mielessämme ajatelleet, että olisipa hienoa, kun saisikin vain olla. Nyt sitä saa! Vapaa oleminen on lepoa myös aivoille kasvattaen luovuutta, jota tässä uudessa tilanteessa meistä useimmilta enemmän tai vähemmän vaaditaan. Positiivinen merkki on se, että useimmat ovat löytäneet luonnon aivan uudella tavalla. Kotikaranteenissa voi opiskelun tai työn ohella harrastaa omaa kevätseurantaa, kuunnella linnunlaulua ja ennen kaikkea elää kestävämmin. On taas aikaa kokata kotona terveellisemmin hyödyntäen sesongin kotimaisia juureksia kasvisruuassa sekä lukea rauhassa se kirja, jolle aikataulujen rauhoituttua on taas aikaa. Kaiken kaikkiaan meillä kaikilla on taas enemmän aikaa tehdä niitä asioita, jotka jo ovat pidempään pyörineet mielessämme ajatuksena sitten kun. Nyt on! Kotikaranteenissa, olkoon se vapaaehtoista tai ulkomaan matkailun vuoksi pakollista, voi iloita jumppaamalla ja tanssimalla tai rauhoittua joogaamalla. Koronakaranteenissa voi myös harrastaa hyötyliikuntaa pesemällä ikkunat ja lattiat. Ja nyt jos koskaan on aikaa siivota kaapit turhista tavaroista ja käyttämättömiksi jääneistä vaatteista ja lahjoittaa ne hyväntekeväisyyteen. Kotikaranteenin aikana voi myös olla sosiaalinen ja ottaa puhelimen käteensä ja viestittää tai soittaa ystävälle, naapurille, perheenjäsenelle tai ihan vaan tutulle ikäihmiselle ja kysellä kuulumisia. Karanteenin jälkeen voi auttaa tai muuten vain ilahduttaa sellaista henkilöä, joka apua tarvitsee.

Käynnit ruokakaupassa tai apteekissa, koiran ulkoiluttaminen tai kierrätysmateriaalien vienti kierrätysastioille ovat helppoja tekoja, mutta apua tarvitsevalle teot ovat tärkeitä ja suuresti helpottavia. Muutaman kuukauden kuluttua, kun koronaviruspandemia on voitettu ja Uusimaakin päässyt eristyksestään, olemme toivottavasti omaksuneet kestävämmät elintavat. Tilanteen jälleen normalisoiduttua, aikana Koronan jälkeen, kuten sitä tulemme kutsumaan, osaamme uudella tavalla arvostaa rennompaa ja luonnonläheisempää arkea, jossa myös lähimmäisen vilpitön auttaminen on jälleen arvossaan. Tulemme näkemään rauhallisemman ja vähemmän kulutuskeskeisemmän arjen uudessa, positiivisemmassa valossa ja mikä tärkeintä, osaamme olla siitä kiitollisia! Siteeraan vielä Uuden Musiikin Kilpailun 2020 voittaneen Aksel Kankaanrannan voittokappaleen kertosäettä: ”…but we never know what we have, until it’s over and we’re looking back”, sillä näin on myös Koronaviruksen aiheuttamien erityisolosuhteiden kanssa. Toisin sanoen, oppikaamme arvostamaan sitä mitä meillä on, sillä niin kauan kuin Kiinassa tai samankaltaisissa valtioissa myydään toreilla villieläimiä ihmisravinnoksi, voidaan olla varmoja, ettei Koronan kaltainen, maailmanlaajuinen pandemia jää viimeiseksi lajissaan.


Kirjoittaja on neljännen vuoden kestävän kehityksen opiskelija Hannele Ollilainen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: