PODkestävä alkulähteillään – keskustele, mekin keskustellaan

Mikäs sen parempaa, kun löytää saman kahvipöydän ääreen ihmisiä, joiden kanssa keskustella mielenkiintoisista asioista. Vielä parempi, jos aiheet sattuvat liittymään kestävään kehitykseen – ja vaatimattomasti ilmaistuna – maapallon pelastamiseen. Höpöttely, ihmettely ja spekulointi käy meiltä PODkestävän kolmikolta ihan harrastuksesta. Nimittäin näin cooliuden aallonharjalla podcastin muodossa.

Kuvittele kolme tyyppiä juttelemassa järkeenkäyvistä ja täysin ajankohtaisista aiheista niin monesta näkökulmasta, että voisi luulla homman takana olevan jalkapallokentällinen eri puolueiden edustajia. Tai koita nähdä, kuinka tämä samainen kolmikko pohtii asiaa, joka ei aiemmin ollut edes ongelma tai ristiriita, mutta mikä on iankaikkisella höpöttelyllä ja argumentoinnilla sellaiseksi muovautunut. Kannattaa luottaa tähän mielikuvaan. Tai jos et usko, niin kuuntele. PODkestävä, Youtubessa. Sisältää myös naurua ja mukavaa yhdessäoloa – melkein kuin sinun omassa olohuoneessasi oltaisiin!

Ilmastonmuutos, puhtaan veden riittävyys, materiaalien kulutus ja kierrätys, väestönkasvu ja luonnonsuojelu ovat esimerkkejä aiheista, jotka pyörivät päivittäisissä keskusteluissa ja sosiaalisen median kanavissa jatkuvasti. Asioista keskustelu ja tiedon jakaminen ovat ensimmäisiä askeleita kestävän kehityksen toteuttamisessa. Kun on kyse monimutkaisista moniulotteisista asioita, nousee esille myös monia eri muotoisia ja kokoisia mielipiteitä. Mielipiteiden esille tuominen ja niiden muokkautuminen ja laajentuminen ovat tärkeässä roolissa muutosta rakennettaessa. Mennäkö eteenpäin vai taaksepäin? Vai mutkittelevaa reittiä ensin joen yli, jäävuoria kiertäen, sademetsä liaani liaanilta läpi koluten ja lopulta päätyen samaan pisteeseen, josta alun perin aloitettiin? Joen voi kaiken lisäksi ylittää uiden, soudellen, rakentamalla sillan tai tyhjentämällä joen. Kuten asioissa yleensäkin, myös muutoksen edessä erilaiset ihmiset erilaisine mielipiteineen päätyvät risteyksiin, joista yhteistyön voimalla on päästävä eteenpäin. Ja vielä mieluiten kaikki samaan suuntaan, ja aiempaa parempaan. Ympäristöasioista keskustellessa se voi olla metsän suojelemista, kierrätysjärjestelmien tehostamista tai energian kulutuksen hillitsemistä.

Keskustelulla voi siis olla voimakkaita lopputuloksia, hyvään tai pahaan. Tärkeintä kuitenkin on nostaa kissa pöydälle ja tarkastella kissaa mahdollisimman monesta näkökulmasta. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia uusiin keskusteluihin. Keskustelut johtavat päätöksiin ja päätökset lakeihin ja muutokseen. Hyväksy omaa mielipidettäsi vastakkainen mielipide ja ylläpidä keskustelua, sillä se voi lopulta olla avain maailmamme pelastumiseen.

Kirjoittaja on ensimmäisen vuoden kestävän kehityksen opiskelija sekä tuoreen PODkestävän panelisti Ginstia Haatainen

PODkestävän tähänastiset jaksot löytyvät seuraavan linkin takaa:
https://www.youtube.com/channel/UCo5LtfA3g1hOJ2ZoHksmWcA

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: