Keke: aktivisti, asiantuntija vaiko molempia?

Missä on raja ilmastoaktivistin ja ilmastoasiantuntijan välillä. Onko sellaista ja tarvitseeko sellainen olla?

Liika lukeminen
on haitaksi silmille, ne
alkavat nähdä tarkemmin
etenkin pimeässä, jollaiseksi
tämä maailma on
saostunut.

—Kai Nieminen

Tulen jonain päivänä olemaan tämän alan asiantuntija ja haluan, että minut nähdään sellaisena, jonka sanaan voi luottaa, joka toimii kestävän kehityksen edistäjänä. Näin toimimalla edistän mahdollisuuksiani saada ääneni kuuluviin ja minimoin vastakkainasettelua ja siitä syntyviä konflikteja.

Ennen koulun alkua olen ollut oman elämäni hiilijalanjälkiaktivisti ja tehnyt omassa arjessani itselleni itsestään selviä vihreitä valintoja. Olen saattanut jakaa kuohahduttavan uutisotsikon sosiaalisessa mediassa sen kummemmin asiaan paneutumatta, olen tarkastellut uutista hyvin suppeasti ja luonut mielipiteeni ajatellen vain tiettyä näkökulmaa.

Tiedostan etuoikeuteni, kuulun maailmassa sellaiseen prosentuaaliseen osuuteen, joka tällaisia valintoja voi tehdä, jolla on vapaus valita ja kyky toimia.

Nyt olen havahtunut tilanteeseen missä tuntuu, että mitä enemmän tiedän, sitä vähemmän tiedän. Olen reilussa kahdessa kuukaudessa oppinut niin paljon uutta ja avannut silmäni sille, etteivät ilmastonmuutos tai kestävä kehitys ole millään tavoin yksiselitteisiä asioita. Näitä molempia yhdistää moni yhteneväinen teema, mutta teeman löytämisen jälkeen kaikki muuttuu hyvin monimutkaiseksi, asiat alkavat takertumaan toisiinsa. Tuntuu, että kaikki päättyy sieltä mistä alkaa ja alkaa sieltä, minne päättyy. Siitä syntyy mielikuva ympyrästä, missä ketjuna kaikki vaikuttavat kaikkeen. Niin on tässäkin tilanteessa, mittasuhteet ovat vain niin suuria ja laajoja, että kapasiteetti niiden ymmärtämiseen on rajoilla.

Kaikki toiminta perustuu tarpeeseen. Tarve ei välttämättä ole hyväksyttävä, mutta se on tarve, ja ohjaa ihmistä toimimaan. Näin myös tilanteessa, missä uutisotsikoihin päätyy epäoikeuden mukaiselta tuntuva asia. Asiaa ei tarvitse hyväksyä, mutta se pitää yrittää ymmärtää ja sitä kautta löytää keinoja, kuinka toimia. Välillä tällaisiin tilanteisiin tarvitaan aktivismia, ravistelua ja herättelyä. Jotain niin radikaalia, että se tässä maailman tietotulvassa saa äänensä kuuluviin.

Hyvän asiantuntijan on oltava maltillinen. Asioita on tarkasteltava monelta kantilta ja sitten on toimittava. On kyettävä perustelemaan ja olemaan vastuussa jakamastaan tiedosta tai mielipiteestä. Aktivistin vastuu mielipiteen jakamisessa on pienempi ja näkökulma voi olla vain puolustettavan asian, toiminta ei välttämättä ole kestävän kehityksen ulottuvuuksien mukaista vaan täyttää siitä vain osan.

suuntanatalie

Terveisin Natalie Helenius, ensimmäisen vuoden kekeilijä, jonka mielestä maailma on Kai Niemisen mukaan saostunut, mutta laimennuskeinoja onneksi on.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: