Täällä taas, mitä kuuluu?

Hups, koulut alkoivat taas. Kesä Forssassa ei alun perin kuulunut suosikkisuunnitelmiini, mutta tännehän minä sitten harjoittelun pakottamana lopulta jäin. Nyt on kuitenkin jo sekä kesä että harjoittelu takana päin, ja kenties Suunta-bloginkin on jo korkea aika havahtua pitkältä kesälomaltaan. Avataanpa siis ihan näin julkisestikin ensimmäisen harjoitteluni fiiliksiä, ikään kuin lämmittääksemme penkkiä blogin tulevan lukuvuoden kirjoituksille. 

Harjoittelupaikakseni valikoitui Forssan luontomuseo, joka sijaitsee meille opiskelijoille tutulla Kehräämöalueella, kirjaston yläkerrassa. Museota pyörittää Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys, ja museon ensisijainen tarkoitus onkin esitellä Lounais-Hämeen luontoa ja luonnonsuojelutyötä. Tarkalleen ottaen olin harjoittelijana yhdistyksen luotsaamassa Luonto lähellä -hankkeessa, jonka tavoitteena on tarjota lähialueen lapsille ja nuorille innostavaa ympäristökasvatustoimintaa. Ensimmäiseksi tehtäväkseni sain suunnitella ja toteuttaa museoon muoviaiheisen näyttelyn ja tähän opastuksen. Näyttelyä alettiin harjoittelun alkaessa rakentamaan nopealla aikataululla kahden muun harjoittelijan avustamana, ja siitä löytyy Forssan lehden tekemä artikkeli täältä. Näyttelyssä hyödynnettiin aiemmin samana vuonna Ympäristöviranomaistoiminta-moduulissa ryhmämme väsäämiä postereita. Osa postereista päätyi myöhemmin konsultointini seurauksena myös Porin luontotalo Arkin vastaavaan näyttelyyn. Hyvä keket! 

suunta3

Oravanpoikanen otti Luonto lähellä -hankkeen turhankin kirjaimellisesti. Kuva on eräältä retkeltämme Salmistonmäen luonnonsuojelualueelle.

Näyttely oli hädin tuskin valmis, kun opastukset jo alkoivat toisella harjoitteluviikollani. Niitä vetäessäni pääsin nopeasti ympäristökasvatuksen ytimeen. Opastettavat ryhmät olivat 1.-6. -luokkalaisia lapsia, ja ajatuksena tämä asetelma rehellisesti sanottuna jännitti. Kun huomasin, että yli kymmenen pään lapsiryhmä ei näyttelyyn saapuessaan juossutkaan ympäriinsä kiljuen ja paiskoen tavaroita ja toisiaan, vaan istui kiltisti eteeni odottamaan ja kuuntelemaan, meinasi yllättäen mennäkin sormi suuhun. Vilkkaat ja vallattomat lapsiryhmät olisivat olleet haasteena jälkikäteen ajatellen henkisesti helpompi nakki. Mutta hämmästyksekseni huomasin, että näyttelyyn tulevat lapset silminnähden luottivat minuun ja se mitä sanoin, oli heille jotain mitä tulee kaikkivoipan aikuisen suusta. Huomasin nyt ensi kertaa siirtyneeni itse tuon uteliaan lapsilauman seasta esikuvan asemaan – puolelle, joka antoi minulle entuudestaan tuntematonta valtaa vaikuttaa tulevaisuuden ihmisiin.  Minun täytyi nyt vakavissani miettiä, minkä sanoman nuorelle yleisölleni haluan välittää sinä viidentoista minuutin aikana, mitä keskiverto opastus kesti. Tämä viisitoistaminuuttinen oli kestoltaan pieni välähdys sekä minun että lasten elämässä, mutta jälki, minkä tuo välähdys muistin verkkokalvoille jättää, voi onnekkaassa tapauksessa vaikuttaa näihin pieniin aikuisiin lähtemättömästi. Ympäristökasvatuksessa ei siis ole ihan pienistä teoista kyse! 

suunta4

Pala Muovi ja me -näyttelyä. Etualalla hitiksi osoittautunut vitriinillinen roskaa, joka jäi museoon esille näyttelyn purkamisen jälkeenkin.

Toki niitä vilkkaampiakin ryhmiä mahtui joukkoon, mutta suurin osa opastuksistani kului lasten kanssa rauhallisesti keskustellessa. Yhteen vitriiniin olin omin kätösin kerännyt Viksbergin pusikoista jätesäkillisen muovia. Tämä poiki kauhistuneita katseita ja levottomia voihkaisuja – eli suurin piirtein sitä mitä hainkin. Reaktioiden pohjalta oli helppo rakentaa dialogi. Keskustelua roskaamisesta ja muovin vaikutuksesta luontoon syntyi usein yliajalle asti, ja lasten kiinnostuminen aiheesta tuntui, etten sanoisi, koskettavalta. Toivottominkin rasavilli kesyyntyi opastuksen siinä vaiheessa, kun kerroin yhdestä kanisterista löytämästäni hukkuneesta hiirestä. Useimmat jo silloin kun kerroin heidän vaatteidensakin sisältävän muovia. Toki lapsillakin oli minulle mielenkiintoista kerrottavaa, kuten erään tytön 300-vuotias isoäiti.  

Tämä lapsiryhmien kanssa vietetty aika antoi minulle korvaamatonta kokemusta ympäristökasvatuksesta, ja ehkä vähän myös lapsien kaitsemisesta. Sitä, kuinka antoisaa tämänlainen työ parhaimmillaan on, on vaikea kuvitella ennen kuin sen itse kokee. Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että täysipäiväiseksi lastentarhanopettajaksi minusta ei ole. Kohtuus kaikessa. 

Juhannuksen jälkeen lapsiryhmien tulo lopulta hiipui. Loppuajan harjoittelusta keskityin lähinnä museon lintuosaston paranteluun ja laajentamiseen. Tähän sain niin vapaat kädet että melkein hirvitti, mutta koska aihe oli lähellä sydäntäni, tartuin hommaan mielelläni. Museopedagogiikan ihmeellisestä maailmasta ei omaan Curriculum Vitaeeni ollut juuri merkintöjä tarttunut, mutta mielestäni onnistuin kohtuullisesti. Myönnettäköön kyllä, että rima oli melko matalalla – ei se lintupuoli syyttä parantelua tarvinnut. Pari ihan hauskaa dioraamaa syntyi, munia tuli räpläiltyä ja nokkia koputeltua. Ja mikä tärkeintä, pääsin osoittamaan samalla luvan kanssa hieman kritiikkiä nykyistä metsätaloutta kohtaan ;)  

suunta5

Valtakuntani ja aikaansaannokseni, linnut. Sohvalla lintumies/mieslintu Oskari.

Palasin harjoittelusta kesälomalle vähän haikein mielin. Kymmenen viikkoa museon ja sen väen kanssa viiletti ohitseni, ja oikeastaan kesä niiden mukana. Mutta sitä, mitä tästä harjoittelujaksosta jäi käteen, pidän arvokkaana. Se aika, mitä vietin opastuksissa, ekskursiomatkoilla Helsingissä ja Tampereella (lähinnä olutmatkailua) tai styroksikiveä veistellessä ei mennyt hukkaan. Tämänlaisesta keke-hommasta minä pidän. Hyvää alkavaa syksyä!


Kirjoittaja on 2. vuoden kestävän kehityksen opiskelija ja Suunta-blogin tuore ylläpitäjä Aku Kalliomäki 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: