Kestävän kehityksen vaalit

Tätä kevättä voi kutsua politiikan superkevääksi eikä syyttä. Eduskuntavaalit ovat ovella ja eurovaalitkin lähestyvät kovaa vauhtia. Tämä politiikan kevät tarttui myös Forssan kampukselle, kun FAMKO r.y. järjesti eduskuntavaalipaneelin, johon osallistui seitsemän eri kansanedustajaehdokasta seitsemästä eri puolueesta.

Paneelissa käsiteltiin koulutus-, ilmasto-, työmarkkina- sekä hyvinvointipolitiikkaa. Nämä teemat ovat nuoria lähellä ja saivat aikaan myös välillä kiivasta keskustelua niin eriarvoistumisesta kuin metsien hakkuista. Vuoden 2019 eduskuntavaalit eivät ole oikeastaan profiloituneet yksittäisen teeman ympärille vaan muun muassa edellä mainittuja teemoja on kaikkia povattu näiden vaalien kärkiteemaksi.

Mutta minä väitän, että on yksi teema, joka sekä yhdistää näitä kaikkia muita aiheita että nousee tärkeimpänä yksittäisenä teemana esille. Nämä vaalit ovat kestävän kehityksen vaalit eli keke-vaalit. Mutta mihin pohjaan tämän väitteen? No anna, kun hiukan selvennän.

Ilmastosta on puhuttu paljon näiden vaalien alla ja on helppo nähdä, kuinka kestävä kehitys liittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kestävillä ratkaisuilla ja järkivihreillä teoilla Suomi voi näyttää esimerkkiä maailmalle, kuinka luodaan kestävä yhteiskunta ja siinä sivussa torjutaan ilmastonmuutos. Keskusta kannattaa biopolttoaineiden lisäämistä liikenteen polttoaineena, SDP kannattaa matalampaa arvonlisäveroa hedelmille ja vihanniksille ja vihreät puolestaan puhuvat lentoveron puolesta. Kaikki nämä ratkaisut edistävät kestävän ja ilmastoystävällisen yhteiskunnan syntyä ja on hienoa huomata, että kaikki puolueet nostavat esiin ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjunnan puolesta.

Koulutus puhuttaa suomalaisia ja viime vuosina tehdyt koulutusleikkaukset ovat tuntuneet kaikilla eri kouluasteilla. Kaikkia suomalaisia koskeva ilmainen koulutus on kuitenkin suurimpia yksittäisiä tasa-arvoa luovia tekijöitä yhteiskunnassamme ja sosiaalisesti tasa-arvoinen yhteiskunta on myös kestävän kehityksen mukainen. Kaikki puolueet ovat vakuuttaneet vaalikentillä, että ensi vaalikaudella satsataan taas koulutukseen ja tutkimukseen. Silloin satsataan sosiaalisesti kestävään Suomeen.

Työmarkkinoilla aktiivimalli ja kilpailukykysopimus ovat kaikkien muistissa. Julkisen puolen lomarahojen leikkaukset ovat tuntuneet etenkin pienituloisilla ja naisvaltaisilla aloilla ja aktiivimalli on koettu epäoikeudenmukaiseksi työttömien kannalta. Nämä toimenpiteet on tehty, jotta talous saadaan taas kasvuun ja nyt, kun noususuhdanteessa ollaan, pitäisi myös palkansaajien ja työttömien saada osansa. Naisen euro on edelleen 84 senttiä, joten seuraavan hallituksen on lisättävä palkkatasa-arvoa esimerkiksi Islannin mallin mukaisesti. Palkkatasa-arvo on taloudellista kestävyyttä, samoin kuin työllisyyden parantaminen 75 %, mikä on kaikkien puolueiden tavoitteena.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä tulee hyvinvointi. Vanhustenhoidon ongelmat tulivat kaikille selväksi alkuvuodesta ja nuorten syrjäytyminen on edelleen vakava ongelma Suomessa. Translaki tarvitsisi kipeästi uudistamista, jotta myös sukupuolivähemmistöjen hyvinvointi toteutuisi Suomessa. Sanomattakin on selvää, että yhteiskunnan kaikkien yksilöiden tulee voida hyvin, oli sitten kyse nuoresta, vanhuksesta tai maahanmuuttajasta, jotta yhteiskunta on sosiaalisesti kestävä.

Kuten näet, jos jaksoit lukea tänne asti, tulevat eduskuntavaalit ovat kestävän kehityksen vaalit. Näissä vaaleissa luodaan perusta 2020-luvun Suomelle, joka on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä, ja näyttää esimerkkiä muulle maailmalle. Mutta, jotta Suomesta saadaan malliyhteiskunta, tarvitaan politiikkoja, jotka ymmärtävät kestävän kehityksen tärkeyden ja osaavat ohjata Suomea oikeaan suuntaan. Mene siis vaaliuurnille ja äänestä ehdokasta, joka mielestäsi ymmärtää, mitä vaaditaan kestävältä Suomelta.

Kirjoittaja on 2. vuoden kestävän kehityksen opiskelija Juuso Puurula

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: