KESTÄVÄ KAMPUS

Tutkimme Uusiutuvien energiamuotojen moduulissa ja samalla osana Kiertotalousosaamista ammattikorkeakouluihin -hanketta Hämeen ammattikorkeakoulujen kampuksien energiatehokkuutta sekä jätehuoltoa. Minä ja tiimitoverini saimme tehtäväksemme tarkastella Forssan kampuksen jätehuoltoa. Perehdyimme asiaan kiinteistöiltä velvoitetun lainsäädännön tarkastelun, kampuksen jätehuollosta vastaavan vahtimestarin avustuksella sekä teetimme verkkokyselyn kampuksen käyttäjien jätehuoltokäyttäytymisestä.

Petteri kertoi raportissamme, kuinka jätehuollon järjestämistä ohjaa jätelaki (646/2011), jäteasetus sekä alueellisesti lakia täydentävät jätehuoltomääräykset.Jätelaki määrää, että kaikessa toiminnassa on mahdollisuuksien mukaan noudatettava etusijajärjestystä. Tämä tarkoittaa, että ensisijaisesti on vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Jos jätettä tästä huolimatta syntyy, on jätteen haltijan ensisijaisesti valmisteltava jäte uudelleenkäyttöä varten tai toissijaisesti kierrätettävä se.

Forssan kampuksella 81% kyselyyn vastaajista piti jätteiden lajittelua erittäin tärkeänä ja loput 19% jonkin verran tärkeänä. Kyselymme vastausprosentti oli ikävän alhainen, mutta vastaustulokset sitäkin hedelmällisempiä. Vastanneista 87% oli naisia ja 13% miehiä. Ikä-jakaumaltaan eniten eli 32,84% vastaajista oli 24-29 vuotiaita. Avoimissa tekstivastauksissa saimme monia erilaisia ja myös samaa sanomaa vahvistavia vastauksia siitä, kuinka jätteen syntymistä kampuksella voitaisiin ehkäistä. Tuli ajatuksia käsipapereiden vaihtamisesta käsipyyhkeisiin, kahvilan kertakäyttöastioista ja muovipakkauksista luopumisesta, ruokahävikin seurannasta, santsaamiskampanjasta ruokalasta sekä paremmasta tiedottamisesta ja ohjeistuksesta lajitteluun liittyen.

Selvitimme myös kyselyllä, kuinka helmikuussa kampuksella toteutettu jätteiden lajittelu-uudistus oli huomattu ja vain 28% vastaajista ei ollut huomannut uudistusta. Osa syy suhteellisen suureen prosenttimäärään voi olla myös monimuoto-opiskelijoiden vastaukset, joita emme osanneet täysin huomioida kysymysten tai vastausten asettelussa. Kattavan kyselyn tekeminen osoittautui yllättävän haastavaksi!

Tehtävä kuitenkin herätti ajatuksen siitä, kuinka Forssan kampuksesta saisi Suomen kestävimmän kampuksen, tai ylipäätään über keken kampuksen. Miten me opiskelijat yhdessä saataisiin Forssan kampuksesta entistä kestävämpi, oikea kestävän kehityksen tyyssija? Kampuksella opiskelee monta vuosikurssilaisia kekejä, tällä kombolla voitaisiin saada ihmeitä aikaan!

Kampus voisi lakata käyttämästä kokonaan kertakäyttöisiä astioita ja kylmäketjut vielä organisoiden myydä hävikkiruokaa ulos opiskelijoille, tai onnistuisiko ruokahävikki lakkauttaa kokonaan HAMK App -perusteisella ennakkoilmoittautumisella lounaalle?

Olisiko kampuksen pihassa yhteiskäyttöpyöriä ja tavarakärryjä, jotka toimivat esimerkiksi viikoittain vaihtuvilla lukkokoodeilla? Yhdessä tuunattuja vanhoja pyöriä, joista olisi suuri apu Forssan kaltaisella kaupungilla, jossa julkisia liikennevälineitä ei ole ja pyörällä pääsee vikkelästi paikkaan kuin paikkaan. Poljettava tavarakärry taas auttaisi opiskelijoita ja kampuslaisia esimerkiksi ostosten teossa, yhteisten tapahtumien järjestämisessä ja vaikka missä.

Olisiko kampuksella viikoittainen tavaranvaihtopäivä tai jopa tavaranvaihtohuone, joka auttaisi opiskelijoita jakamaan itselleen tarpeettomia vaatteita, esineitä tai huonekaluja hyötykäyttöön toisilleen?

Keravalla toimii Kiertotalouskeskus  ja kestävän elämän yhteisö Jalotus http://jalotus.fi/ , jonka toimintaan kannattaa tutustua. Olisiko HAMKilla ja Forssalla mahdollista toteuttaa yhteistyössä kestävän kehityksen opiskelijoiden, Team Kestävän ja esimerkiksi paikallisten aktiivien kanssa vastaavaa esimerkiksi Fönsteriin tai kampukselle?

Kirjoittaja on 2. vuoden kestävän kehityksen opiskelija

Sini Karhu

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: