Ruoka on tämän päivän kuuma peruna

Vegaanina kuulen usein kysymyksen: miksi juuri minun tulisi syödä kasvisruokaa ja miksi ihmeessä se on niin tärkeää? Kun meillä Suomessa asiat ovat hyvin ja saamme päivittäin vatsamme täyteen, tulemme harvoin pohtineeksi miten ruokaan ja ruuantuotantoon liittyvät asiat ovat muualla, saati miten ne meihin suomalaisiin vaikuttavat. Mitä syödään Euroopassa, mistä ruuan saa väkirikkaassa Aasiassa, saati köyhässä ja kuumassa Afrikassa? Juuri edellä mainituissa meille kaukaisissa maanosissa ruokaan ja ruuan tuotantoon liittyvät haasteet lisääntyvät tulevaisuudessa. Samaan aikaan kun globaalissa pohjoisessa kuten esimerkiksi meillä Suomessa ja pohjoismaisissa naapurimaissamme väestö vaurastuu ja ympäristöä kuormittava sekä ilmaston lämpenemistä kiihdyttävä ylikulutus vain lisääntyy. Ylikulutuksen energiankulutus on taas suorassa yhteydessä vesien pilaantumiseen sekä ekosysteemien heikkenemiseen.

Tulevaisuudessa globaali ruokakriisi tulee näkymään myös meillä Suomessa. Tällä hetkellä kuluttamastamme ruuasta noin 50% tuodaan ulkomailta, joka vuoksi olemme merkittävällä tavalla riippuvaisia muista maista. Tämän lisäksi kotimaista ruuantuotantoa pyöritetään pitkälti muualla kuin Suomessa tuotetulla energialla, käyttäen kemikaalilannoitteita ja koneita. Tämän kaiken lisäksi eläinten rehuna käytetään soijaa, joka jo sellaisenaan olisi suoraan ihmiselle erittäin sopivaa ravintoa.

Mitä meidän sitten pitäisi tehdä, jotteivat ruokatottumuksemme kuormittaisi ympäristöä? Ratkaisu on hyvinkin yksinkertainen: kasvis- ja vegaaniruoka ja mieluiten mahdollisimman lähellä tuotettuna. Jokainen lähiruoka-annos vähentää huomattavasti pitkien kuljetusten aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä ja tukee samalla omaa tuotantoamme sekä alueellista hyvinvointiamme. Ympäristöteon voi tehdä myös ruokakaupassa, valitsemalla ulkomaisen tuotteen sijaan kotimaisen lähellä tuotetun kasvisvaihtoehdon. Jokainen kasvis- ja vegaaniruoka-annos vähentää erityisesti naudanlihan tuottamia metaanipäästöjä. Nämä kaikki tekijät yhdessä vähentävät radikaalisti ruuantuotannon aiheuttamaa ympäristökuormitusta ja ovat vastaus ilmaston lämpenemisen hillitsemiseen.

Lisäksi tämä kaikki on globaalia vastuutamme ja tapa lisätä globaalia turvallisuutta hilliten kuivuuden ja ulkomaisen ruokapulan aiheuttamia ilmastopakolaisten muuttoliikkeitä, jotka ylikulutuksen aiheuttama ilmastonlämpeneminen tulevaisuudessa aiheuttaa. Meitä kaikkia siis tarvitaan ja meistä ihan jokaisen ympäristötekoja tarvitaan, myös ruokapöydässä. Ja mikä parasta, meistä jokainen voi tehdä tämän valinnan, päivittäin! Siksi minä valitsen vegaaniruuan.

Kirjoittaja on 3. vuoden opiskelija Hannele Ollilainen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: