Työharjoittelussa Pirkanmaan ELY-keskuksella

Keväällä 2018 näin koulun sivuilla ilmoituksen, jossa haettiin harjoittelijaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle. Kävin haastattelussa ja sain paikan. Minulla oli onnea matkassa, sillä toivoin työkokemusta juuri paikkatietoaineiston kanssa työskentelystä ja ELY-keskus työpaikkana kiinnosti muutenkin. Paikka on ympäristöpuolen vesiyksikössä ja jo alkuun sovittiin viiden kuukauden työharjoittelusta.

Pääasiallinen työnkuvani on vanhojen ojien kuivatus- ja perkaushankkeiden läpikäynti. Skannaan asiakirjoja, muun muassa hankkeiden suunnitelmat, hyötyaluekartat, pituusleikkaukset ja yhtiösopimukset. Vaikka vanhimmat hankkeet ovat 1920-1930 luvuilta, on hankkeiden siirtäminen sähköiseen muotoon tärkeää. Tietoja voidaan joutua tarkistamaan esimerkiksi silloin, kun halutaan selvittää ojan aikaisemmat vaiheet tai omistukset ja tehdä uusia suunnitelmia alueelle. Toisinaan aikaisempia ojitus- ja perkausyhtiöitä joudutaan herättämään henkiin, sillä sopimukset ovat osittain yhä pitäviä. Vertaan piirrettyjä karttoja paikkatietoaineistoon ja lisään hankkeet kartalle sekä teen tarvittavat korjaukset.  Päivitän tiedot myös ympäristötiedon hallintajärjestelmä Herttaan, jonka ylläpitäjänä on SYKE (Suomen ympäristökeskus).

Välillä tehtäviini on kuulunut juoksevien asioiden hoitoa sekä auttaminen Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä -hankkeen parissa. Esimerkiksi olen hakenut tietoja ja kirjoittanut kuvauksia jo tehdyistä vesistöjen kunnostustoimenpiteistä hankkeen alueella. Eli millaisia kunnostustoimenpiteitä on tehty, kuka tai ketkä ovat olleen rahoittajana ja yhteistyökumppaneina ja kuka on hanketta vetänyt. Esimerkit tulevat myöhemmin näkyviin sähköiseen mallikarttaan hankkeen nettisivuille. Lisäksi olen jäsennellyt hankkeeseen liittyvän kyselyn vastauksia ja osallistunut muutamaan ympäristötapahtumaan Ikaalisten vesistöreitin alueella. Tapahtumissa on jaettu tietoa hankkeesta ja vesistön kunnostuksista sekä innostettu ihmisiä mukaan yhteistyöryhmään.

Harjoittelu ELY-keskuksella on ollut mukavaa ja olen saanut paljon tärkeää työkokemusta sekä tutustunut julkisen sektorin toimintaan. Koska kestävän kehityksen opinnoistani oli vain harjoittelu ja opinnäytetyö jäljellä, mahdollisti se heti alkuun pidemmän sopimuksen. Sopimusta päätettiin jatkaa vielä ensi vuoden puolelle ja pääsen näin tekemään myös muita työtehtäviä vesiyksikössä. Todella moni asia, joita kestävän kehityksen opinnoissa olemme käyneet läpi tai harjoitelleet, on tullut vastaan työelämässä. Tehtävissä on tarvittu vesistökunnostushankkeisiin liittyvää teknistä ymmärtämistä ja paikkatietoaineiston käsittelyä. Ympäristösuunnittelijan on myös hallittava asiakaskohtaamiset sekä työskentelyn erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Pirkanmaan ELY-keskuksella työyhteisö on ottanut hyvin mukaan ja paikka ympäristöpuolen vesiyksikössä on innostanut perehtymään vesiasioihin tarkemmin. Tulevaisuus näyttää, millaisiin hommiin virta myöhemmin vie työelämässä. Joka tapauksessa koen, että tämä on ollut todella mielenkiintoinen harjoittelu.

Toivotan blogin lukijoille hyvää syksyn jatkoa!

Virran mukana lainehtien, Katri Väänänen

(Kirjoittaja on kestävän kehityksen 4. vuoden opiskelija)

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: