Kekeanturit päähän!

Kun kiinnittää kekeanturit päälaelleen, alkaa tapahtua! Jo ennen opintojen aloittamista, kun aloin ajatuksissani suuntautua kestävän kehityksen ja ympäristöasioiden puoleen, rupesi ympärilläni näkymään aina vain enemmän ja enemmän minua kiinnostavia uutisia ja tapahtumia: seminaareja, keskustelupaneeleja, työpajoja ja koulutuksia. Kun internetin ja somen algoritmit ovat imeneet itseensä tarpeeksi tietoa somekäyttäytymisestäsi, tykkäämistäsi sivuista ja tapahtumista, joista olet ollut kiinnostunut tai osallistunut, löytävät tapahtumat lopulta sinut.

Tänä syksynä on paljon mielenkiintoista menoa! Kerron niistä lisää lopussa ja toivottavasti kekekärpänen puree sinuakin ja rupeat näkemään monistettuna! Otetaan pikakatsaus muutamaan tapahtumaan, johon olen ottanut osaa viimeisen kuukauden sisällä:

havikkifestarit_small

Hävikki- ja kiertotalousfestarit Lapinlahden sairaalan entisissä tiloissa Helsingissä tarjosi muun muassa Hävikkiravintola Loopin hävikkiaineksista valmistetun hävikkijäätelön, Jätelön, launch-tilaisuuden, jossa pääsimme maistelemaan kolmea eri makua From Waste to Taste ry:n Jädelinön kanssa yhteistyössä kehittämää jätelöä: Smoky Orange, Apple Pie ja Carrot Cake. Kaikki jäätelöt olivat vegaanisia ja valmistettu hävikkihedelmistä tai vihanneksista. Mielipiteitä vahvasti jakanut Smoky Orange oli muun muassa valmistettu perunasta, appelsiinistä ja käsittääkseni savuaromista.

jatelo

Hävikkifestareilla oli jo aiemmin päivällä ollut monia mielenkiintoisia puhujia, jotka harmikseni työpäivän vuoksi missasin, mutta ständialueella kerkesi vielä iltapäivällä vaihtamaan kuulumisia ja ajatuksia mm. Käymäläseura Huussi ry:n kanssa kuivakäymäläasioita ja virtsasta lannoitteena, Kodin Kestot ry:n kanssa kestonenäliinoista, kestotalouspaperiliinoista sekä kestovaipoista ja siteistä! Mukaankin tarttui rättejä kotiin käyttöönotettavaksi. Pääsimme maistamaan Wasted-hävikkileivästä valmistettua olutta ja tutustumaan mm. itsetehtyyn deodoranttiin ja sukista valmistettuihin rätteihin Zero Waste Finland ry:n ständillä.

sukkalappuzerowaste

Hävikkiverkkokauppa Fiksuruoka oli esittelijänä messuilla, lisää heistä myöhemmin, ja lisäksi mm. Otso Sillanaukee kertomassa esikoiskirjastaan “Zero Waste- jäähyväiseni jätteelle”. Kannattaa lukea myös Otson blogia!

Forssassa meidän kampuksella toista kertaa järjestettävä Kiertotalouden kasvuyritys- ja startup-tapahtuma Frush pidettiin keskiviikkona ja torstaina 18.9. – 19.9.2018. Osallistuin tapahtumaan vierailijan ominaisuudessa vain keskiviikkopäivänä töistä johtuen. Keskiviikon seminaariohjelmassa oli lukuisia puhujia moniulotteisesti kiertotalouden eri aiheista.

Aloitin seminaaripäivän auditoriossa kuulemma kiertotalouden ratkaisuja rakennusalalla. Kuulimme RANTA-hankkeesta, mm. kuinka purku- ja rakennusurakoissa sekä maaperän puhdistamisessa pyritään ottamaan kiertotalous huomioon ja kuinka hanke pyrkii kartoittamaan nykytoimenpiteiden ongelma- ja kehityskohtia. Auditoriossa esittäytyi myös Vähä0-hanke, jossa tavoitteena on tuottaa kuluttajien ja yritysten hyödynnettäväksi malleja eri energiatehokkuus- ja nollaenergiarakentamisen ratkaisujen vaikutuksesta nollaenergiamääritelmiin ja pientalojen hiilijalanjälkeen. Vähä0 antoi todella mielenkiintoisen katsauksen talojen energiatehokkuudessa huomioitaviin asioihin.

frush

Envorin toimitusjohtaja Juha Strandberg ja LHJ:n markkinointipäällikkö ja HAMKissakin meitä jätehuollosta opettava Pasi Kaskinen keskustelivat Frushissa Forssan alueen teollisista symbiooseista sekä kiertotalouden ja yritysyhteistyön kehityksestä ja tulevaisuuden suunnista. Molemmat edustajat olivat sitä mieltä, että muovin käsittelyyn Suomessa olisi markkinapaikka vielä täyttämättä. Strandbergin tapaaminen paneelikeskustelun jälkeen oli myös hedelmällistä siinä, että tämänhetkinen Kiertotalous-moduulin opiskelujemme projekti on Envorille ja kävimme tuottoisan keskustelun Envorin tavoitteista ja toiveista projektille sekä pääsimme peilaamaan tiimimme ideoita toimeksiantajalle suoraan.

Pitsaus-kilpailussa kuultiin 5 erilaista yrityksen tai tuotteen pitchausta heidän toiminnastaan tai palveluistaan. Yksi mieleenpainuvimmista oli Her Majesty’s Drinking Box, joka oli kehittänyt tuotteen pillimehun korvaajaksi. Uudelleensuunniteltu pillimehu eli Englannin kuningattarellekin kelpaava juomaboksi on muuten samanlainen kuin perinteinen pillimehu, mutta ympäristölle haitallinen muovipilli on korvattu boksiin kiinnitetyllä pahvipillillä, joka maatuu paremmin kuin muovipilli eikä luontoon joutuessaan aiheuta tuskaa (esimerkiksi kilpikonnille) vaan maatuu. Toki kertakäyttöisistä juomista siirtyminen juomapulloihin olisi entistä kestävämpi ratkaisu.

Toinen pitchauskilpailussa mieleen jäänyt yritys oli Fiksuruoka.fi, jonka asiakkaana itsekin olin jo ennen tapahtumaa ollut. Kyseessä on innovatiivinen ruokahävikkiä vastaan toimiva verkkokauppa, jonka tuotteisto sisältää pääasiallisesti maahantuojien, tuottajien ja tukkujen hävikkituotteista. Fiksuruoka.fi voitti pitchauskilpailun kiertotaloutta henkivällä ja ruokahävikkiä vastaan toimivalla yritystoiminnallaan.

eupietikainen

Frushissa myös europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen piti puheen kestävyydestä ja kiertotaloudesta sekä EU:n tarjoamista rahoituksista innovatiivisille kiertotaloutta, ympäristöasioita ja kestävää yritystoimintaa toteuttaville hankkeille ja yrityksille.  Tämä avasi paljon EU:n rahoituspolitiikkaa ja mahdollisuuksia EU-rahoitukseen, mikäli tulevallla urallani tulisi vastaan tilanne, että tarvitsisin rahoitusta innovatiiviseen kiertotalous tai keke-henkiseen yritysideaan tai hankkeeseen. Pietikäisen esitys materiaaleineen pitäisi löytyä Frushin sivuilta myöhemmin, vink vink!  Nähdään Frushissa taas ensi vuonna!

kipsikasa

Maanantaina 1.10.2018 John Nurmisen Säätiö järjesti Kipsinlevitys-eksursion Vantaanjoen kipsihankkeessaan ja kävimme luokkakaverini Saaran kanssa tutustumassa Nurmijärvellä kenties parhaimpaan tapaan saada vähennettyä maatalouden ravinnehuuhtoumia, nimittäin kipsi.

kipsinlevitys

Kipsi vaikuttaa maaperän mururakenteeseen ja estää fosforia huuhtoutumasta hulevesien mukana vesistöihin yli 50 prosenttia tehokkaammin kuin ilman toimenpiteitä.  Pelloille levitettävä kipsi on teollisuuden sivutuotetta. Tilaisuudessa asiantuntijat John Nurmisen Säätiöstä ja Vantaanjoen vesiensuojeluyhdistyksestä kertoivat kipsin vaikutuksista maaperään, vesistöihin ja ravinnehuutoumiin sekä näimme, kuinka kipsiä levitettiin pelloille ja demonstroitiin kipsin vaikutusta huleveden sameuteen.

kipsivesisameus

Pääsimme myös tutustumaan vedenlaadunmittausasemaan, jolla tarkkaillaan alueen läpi virtaavan ojan veden laatua ja sen vaihteluita. Tämä hankkeen  esittelyretki tuli oivaan aikaan kesken Vesitekniikan moduuliamme, jossa opiskelemme mm. maatalouden hulevesien hallintaa.

Eikä siinä läheskään kaikki mitä on ollut saatavilla, näitähän menoja riittäisi vaikka monen elämän verran! Suosittelen vahvasti osallistumaan erilaisiin tapahtumiin, sillä oppimisen ei tarvitse jäädä koulun penkille. Lisäksi tapahtumissa voi luoda kontakteja ja verkostoitua tulevan alansa ammattilaisten kanssa.

Alla muutamia tärppejä tälle syksylle, ehkä törmätään jossain niistä!

Terkuin,

Sini Karhu

kestävän kehityksen opiskelija

 

Syksyn tulevia keketärppejä:

 

Helsinki: ENSI VIIKOLLA

Turku:  ENSI VIIKOLLA

Vantaa: ENSI VIIKOLLA

Pori: 

Lahti:

  • Biotalouspäivät 7-8.11.2018 klo 8.30-19 ja 9-15. Maksullinen, opiskelijat 30e/2pv

Helsinki:

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: