Kaikenlaisia kesäopintoja

Kun keväällä Summersemester-portaalin kautta saattoi valita kesäopintoja, oli minulla aluksi valittuna valtavasti opintopisteitä. Sivuilla oli valtava määrä erilaisia, mielenkiintoisia opintokokonaisuuksia johtamisesta, tekniikasta ja monista muista aiheista. Pian ymmärsin kuitenkin, että kesän aikana olisi hyvä ehtiä myös lataamaan akkuja seuraavalle lukukaudelle. Suunnitelluista opinnoista piti siis karsia.

Itselläni on rakennusalan taustaa, joten rakennus- ja maanmittauksen perusteet sekä AutoCad-rakennepiirustuksen perusteet tarttuivat matkaan pienemmistä, muutaman opintopisteen kokonaisuuksista. Ja koska aikeenani on suorittaa moduuliopinnot kahdessa vuodessa ja halusin ottaa laajempia opintoja myös koulutusalani ulkopuolelta, valitsin myös metsäinsinöörien metsäekologia-moduulin sekä geneettisen monimuotoisuuden moduulin maaseutuelinkeinojen  koulutusohjelmasta Hamkin omasta tarjonnasta. Lisäksi lähdin mukaan järjestämään Frush-kiertotaloustapahtumaa, joka järjestettäisiin syyskuussa Forssassa.

suunta_susannaekevo

Leiriydyimme pienen järven rannalla Evolla.

Metsäekologia moduulista tiesin etukäteen, että paikan päällä Evon kampuksella kannattaisi mahdollisuuksien mukaan käydä, kun taas geneettinen monimuotoisuus sekä pienemmät kokonaisuudet voisi kokonaisuudessaan suorittaa halutessaan verkossa. Metsäekologia alkaisi toukokuun toisella viikolla, muut opinnot seuraavien kahden viikon aikana. Jo ensimmäisestä päivästä lähtien metsäekologiamoduulissa oli selvää, että paikalle kannattaisi tulla niin paljon kuin vain pystyy. Olin ottanut moduulin yhdessä opiskelukaverini Jonnan kanssa ja sovimme yhdessä päivät, jolloin tulisimme paikalle.

suunta_susannaekorivesi

Metsäekologiaretki suoalueille Orivedellä.

Metsäekologia-moduulin tentti metsätuhoista koitti kolme viikkoa opintojen alun jälkeen. Jo tällä kolmannella viikolla olimme yöpyneet ensin teltassa laavulla sekä viimeisenä iltana ennen tenttiä sisämajoituksessa kampuksella. Muiden opintojen aloituksen osalta päädyin lykkäämään niitä kesäkuulle, paitsi geneettisen monimuotoisuuden kasvatustehtävän, josta kerron tuonnempana hieman enemmän. Viimeinen viikko Evolla oli omistettu kasveille, kiertelimme metsiä ja kuvasimme, tunnistimme ja opimme paljon metsien kasveista ja niiden kasvupaikoista. Moduulin opinnot jatkuisivat heinäkuun lopussa.

Olin toukokuussa aloittanut geneettisen monimuotoisuuden ensimmäisen tehtävän, jossa tuli valita kaksi kasvatettavaa, vanhaa lajiketta. Valitsin keräsalaatin sekä nauriin kasvatettavakseni, jotka kesäkuun alussa laitoin kasvimaahan ja jäin odottelemaan itämistä. Kesäkuun alusta opiskelin myös maan- ja rakennusmittausten perusteita ja geneettisen monimuotoisuuden aineistoja ja tein tenttejä. Kahta täysin erilaista aihetta oli mukava tehdä. Vaikka tahtini oli aika tiukka, pidin myös vapaapäiviä, tai niin luulin. Juhannuksen jälkeen jatkoin ja aloitin myös autocad-opinnot. Alun perin olin ajatellut pitää lomaa heinäkuun ajan, mutta en saanut opintojani suunnittelemaani pisteeseen. Frush-järjestelytkin vaativat aikaa. Jaksamiseni hiipui ja jouduin pitämään taukoa ja siirtämään tehtäviä heinäkuun lopulle.

Sain tärkeän opetuksen väsymiseni kautta. Loma ei ole lomaa, jos ajatukset pyörivät siellä, mistä sitä lomaa on ottanut. Tämän ymmärrettyäni heinäkuun lomajaksosta kehkeytyi läsnäolon harjoitus, jossa nautin lämmöstä, auringosta ja luonnosta.

Aluksi mietin, mitä ihmettä näin erilaisilla opinnoilla tulevan ammattini kannalta teen. Nyt, kun syksyn opinnot ovat alkaneet, sain huomata, että kaikki kesäopintoni kiteytyvät tämän syksyn aikana ja pystyn hyödyntämään niitä nyt alkaneissa opinnoissani. Minulla on keke-osaamisen lisäksi peruskuva Suomen maa- ja metsätaloudesta, osaan tehdä rakennepiirustuksia, eivätkä paikkatiedossa tarvittavat koordinaattijärjestelmätkään ole mitään avaruustiedettä.

Suosittelen rohkeasti kokeilemaan erilaisia opintoja liitettäväksi keke-opintoihin, tämä on ihan huikean antoisaa!

 

Susanna Ek

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: