Kenttäjaksot kruunasivat opintokevään

Pakkailin ani varhain aamusta tavaroitani ja vilkuilin välillä kelloa kyytini lähdön varalta. Mielessäni kävi eräs viisaan isoäitini elämänohjeista: tavarat kannattaa pakata ennen lähtöä, viimeistään edeltävänä iltana. Järkevää ja käytännöllistä, mutta jostain kumpusi halu uhmata aikaa lähtöaamuna.

Pakkauduimme nyssäköittemme kera Samin autoon ja aloitimme matkan kohti Lammin biologista asemaa Hämeenlinnassa. Matkan aikana unihiekat karisivat silmistä naurukyynelten mukana, oli rattoisaa ja maisemat keväisen kauniita. Hetkessä tuntui olevan helppo olla, vaikka tuleva kenttäjakso jännittikin jollain erityisellä tavalla. Saimme upean mahdollisuuden kolmipäiväiseen kokemukseen kenttätyöhön ja tutkijoiden toimintaan tutustumiseksi. Kenttäjaksot Lammilla ja Lepaalla kuuluivat Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen (LUMOTU) -moduuliin. Opiskelijat jakautuivat Lammin kenttäjaksoa ajatellen kahteen eri tutkimusaiheeseen mielenkiintonsa mukaan. Työtä tehtiin muutaman hengen tiimeissä.

dav

Toinen osa porukasta kuului ”Tuhkalannoiteporukkaan”. Kuuluin itse ”koekenttäporukkaan”. Koekenttäporukan tehtävänä oli Lammin aseman tuntumaan perustettujen 17 koekentän ominaisuuksien tarkastelu. Jokaisella koekentällä kerätään pintavaluntavettä kentän päädyssä sijaitsevaan kokoomakaivoon. Lammin aseman tutkimuksen tarkoitus on vertailla koekenttien ominaisuuksia keskenään, myöhemmin osaan kentistä on tarkoitus istuttaa kasvillisuuttakin. Tutkimuksessa tarkastellaan käsittääkseni muun muassa pellon ravinteiden pidätystä. Olimme saaneet tehtäväksemme toteuttaa koekenttien pinta-alojen mittauksen sekä vesinäytteenoton kaivoista (tutkittiin pH ja sameus). Muodostuipa tehtäväksemme myös valokuvata huolellisesti jokainen koekenttä. Osallistuimme siis tutkimuksen toteuttamiseen, tuotimme dataa tutkimukselle.

Kenttäjakso oli tiukka aikataulultaan. Aamut aloitettiin aikaisin ja työtä tehtiin viimeisenä iltana jopa yli kahdeksaan. Onneksi opiskelijoita ravitsi aseman keittiön erinomaiset ruuat, huvituksina oli mahdollista päästä saunomaan rantasaunaan, ja pulahtamaan upeisiin maisemiin Pääjärven Pappilanlahden rantaan. Tiesitkö, että Pääjärvi luokitellaan Suomen neljänneksi syvimmäksi järveksi (syvänne 87 m)? Aseman välittömässä läheisyydessä on myös muun muassa informatiivinen luontopolku.

Yhteishenki oli korkealla koko reissun ajan. Kun olimme saaneet esitettyä työmme tulokset aseman tutkijalle ja vedimme loppuyhteenvetoa koko porukan kesken, oli olo kaikkensa-antanut sekä helpottunut. Kaikki sujui hyvin. Luulen silti, että kaikille kertaantui plan b:n tärkeys työskentelyssä. Yllätyksiin on hyvä osata varautua ja kehittää omaa valmiuttaan mukautua erilaisiin tilanteisiin.

Toisen kenttäjakson vietimme puutarhaopetusta tarjoavassa HAMKin toimipisteessä Lepaalla. Kyseinen reissu kesti vain yhden yön, mutta oli myös intensiivinen. Lepaalla keskityimme opettelemaan vaaituksen, eli korkeuserojen mittaamisen perusteet. Täytyy kehua opetuksen rauhallista otetta, kiitos Hannu Äystö! Vierailu läheiselle Lepaan viinitilalle avasi uuden maailman: Suomessa tuotettuja viinejä sekä muita erikoistuotteita. Oli mielenkiintoista kuulla viinin valmistuksesta ja tilan historiasta.

Kenttäjaksot olivat mielestäni LUMOTUn parasta antia. Suosittelen lämpimästä harkitsemaan kyseistä moduulia osaksi omaa opintopolkuaan. Seuraavaksi opiskelen kesäopintoina Geneettinen monimuotoisuus -moduulissa asiaa maatiaiskasveista, muun muassa niiden viljelystä. Tuleva moduuli vaikuttaa myös todella mielenkiintoiselta. Purikohan mua Lepaalla puutarhakärpänen?

Hyvää kesää toivottaen,

Nelli Niemimaa

Kolmannen vuoden keke

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: