Ensimmäisen vuoden eväitä ja retkiä

Jo ensimmäisen opintovuoden aikana meillä on ollut jo lukuisia opintoretkiä. Mulle ne on ehdottomasti opintojen ja oppimisen suola; päästä ihmettelemään ja tutustumaan erilaisiin työympäristöihin ja mahdollisiin tuleviin työpaikkoihin! Tai päästä ulos luontoon ja maastoon tutkimaan ympäristöä, katsomaan luontoa vähän eri silmällä asiantuntijan opastuksella!

Ensimmäisinä koulupäivinä kävimme kaikkien ykkösten kesken virkistymässä ja ryhmääntymässä Liesjärven kansallispuistossa, missä meidät jaettiin jo ensimmäisiin tiimeihimme ja saimme esimakua siitä, millaista tämä kekehomma oikein onkaan, kun meidät laitettiin videokuvaamaan aatteitamme erilaisista ympäristöasioista! Päivään kuului myös paljon tutustumis- ja ryhmäytymisleikkejä :D

Mustiala Team Femma Maankamara-kartta

Syksyn ensimmäisessä moduulissa saimme jalkautua paljon ulos, kun Ekosysteemipalvelut-moduulissa tutkimme Mustialassa maatalousympäristössä omaa maa-alaamme: mistä sen maaperä koostuu, mitä kivilajeja alueelta löytyy, millaista kasvillisuutta, vesistöä, puustoa tai metsätyyppiä se edustaa tai miten esimerkiksi ilmastonmuutos voisi vaikuttaa alueellamme. Myös opintojen ensimmäinen raportti opinnäytepohjaan oli vastassa ja se vasta kuumottavaa olikin!

Tasapainona raportille, ensimmäinen asiakasprojektimme oli Luonnonvarakeskuksen Elonkierto -puistossa Jokioisilla, mihin meillä oli tehtävä toteuttaa ActionTrack-sovelluksella mobiilioppimisrata ja puiston hahmottamiseksi saimme opastetun kierroksen Elonkierrossa. Maatalouteen keskittyvässä Elonkierrossa on esillä maatalouden historiaa, erilaisia viljelykasveja, typenkieroa, ilmastonmuutosta ja ihania lehmiä, possuja ja vuohia! Projektin edetessä kävimme ulkoilemassa Elonkierrossa mm. ottamassa valokuvia ja suunnittelemassa ja valmistelemassa toiminnallista mobiilioppimispäivää Paunan koululaisille.

Ensimmäisessä moduulissa pääsimme myös tutustumaan ihka oikeaan työelämään Luonnonvarakeskuksen Uusivu-projektin tutkijoiden kanssa laboratorioympäristössä, kun he yrittivät selvittää, mikä kuivattamistapa vieraslajiksi määritellylle täpläravulle olisi paras mahdollista elintarviketuotantoa varten. Valkoiset takit, suojalasit ja kumihanskat check!  ”Uusivu-hankkeessa kehitetään kasvis-, pienteurastamo-, kala- ja broileriyritysten sivutuotteiden käsittelyä. Yritysten yhteistyötä edistetään välittämällä tietoa potentiaalisista yhteistyökumppaneista, keräily- ja käsittelyketjuista, yhteisten laitteiden hyödyntämisestä ja yhteiskuljetuksista. Lisäksi selvitetään tapoja käsitellä sivutuotteet siten, että niistä voidaan valmistaa uusia tuotteita. Sivutuotteiden käsittelyketjua tarkastellaan kestävän kehityksen näkökulmasta.

Kävimme myös Hyvinkään lähiseuduilla ihmettelemässä jääkauden jäämassan liikkumisen aiheuttamia erilaisia maamuodostumia, mm. De Geer-moreenia, deltaa ja muinaisrantaa ja suppia.

Kestävän kehityksen moduulissa kävimme tutustumassa Kiertokapulan ja Paroisten jätevedenpuhdistamon toimintoihin sekä saimme kuulla tietoa pilaantuneista maista, tuttavallisemmin PIMAsta ja Envorin biokaasulaitoksen toiminnasta. Envorin biokaasulaitoksella tutustuimme prosessiin, kuinka biojäte saadaan hyödynnettyä biokaasuksi ja sitä kautta myös lämmöksi/sähköksi. Biokaasulaitos oli näyttävä ja tuoksahtava kokonaisuus, joka tekee tärkeää työtä muuntaessaan biojätteet ja ulosteet tarpeelliseksi ja käytännölliseksi palveluksi. Kampuksellamme kävi myös Käymäläseura Huussi ry:n edustaja kertomassa yhdistyksen toiminnasta Suomessa ja kehitysapuprojekteistaan ulkomailla, heidän tarjoamistaan harjoittelu- ja työpaikkamahdollisuuksista sekä tänä vuonna elokuussa järjestämästään Käymäläkonferenssista.

Ympäristöviranomaistoiminnan moduulissa tänä alkuvuonna olemme tutustuneet ympäristöasioiden kenties merkittävimpiin puoliin: lainsäädäntöön, kaavoitukseen ja muihin viranomaistoimiin. Tässä moduulissa kampuksellamme on käynyt esittäytymässä entisiä opiskelijoita, jotka ovat kertoneet omia kokemuksiaan opiskelustaan sekä työllistymisestään ympäristösuunnittelijana. Näitä esityksiä on todella mielenkiintoinen kuunnella!

Viime viikolla pääsimme mielenkiintoiselle opintoretkelle Ilmantieteen laitokseen ja Säteilyturvakeskukseen Helsingissä. Ilmatieteen laitoksella pääsimme kuulemaan esittelyä laitoksen toiminnasta, tutustumaan pikaisesti konkreettiseen tutkijoiden tekemään laboratoriotyöhön sekä SMEAR III-asemaan (Station for Measuring Ecosystem–Atmosphere Relations), jolla tutkitaan mm. säteilyä, ilman lämpötilaa ja tuulta, vettä, hiilidoksidipitoisuutta ja aerosolihiukkasien määrää. Nykyään Ilmatieteen laitoksen data on avointa, käypäs kurkkaamassa!

20180227_123645

Säteilyturvakeskus valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Säteilyturvakeskuksen asiantuntijat pitivät meille toinen toistaan mielenkiintoisempia esityksiä keskuksen tehtävistä, ionisoimattomasta ja ionisoidusta säteilystä sekä ydinvoimasta. Pääsimme testaamaan säteilytunnistimilla omat säteilypitoisuutemme ja tutustumaan Säteilyturvakeskuksen valmiuskeskukseen, jossa säteilyonnettomuuden tapahtuessa asiantuntijat kokoontuisivat.

Tämä lukuvuosi jatkuu vielä Ympäristötekniikan moduulilla, missä on edessä mm. kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa. Iik! Saa nähdä pitääkö moduuli sisällään lisää jännittäviä opintoretkiä! Seuraavasta opintovuodesta puhumattakaan, ihan huippua!

Teksti ja kuvat: Sini Karhu

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: