LehtiVihreä 2017 – kekejen oma lehti

Joululomilta palattuaan kakkosluokkalaisilla keke-opiskelijoilla on valinnan paikka, valitseeko seuraavaksi moduuliksi uusiutuvat energiamuodot vai ympäristö- ja muutosviestinnän. Viestinnän moduulissa opiskelijoilla oli valittavana joko nuorisoillan järjestäminen nuokkarilla tai opiskelijoiden toimittaman LehtiVihreä -lehden teko. Opiskelijat jakautuivat kiinnostusten mukaisesti ja itse päädyin lehteen.

Tiedossa siis oli tehdä sisältö kerran vuodessa ilmestyvään LehtiVihreään, joka on Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opiskelijoiden toimittama lehti. Toimeksiantajana on keke-opiskelijoista koostuva osuuskunta Team Kestävä. Teemana luonnollisesti kestävä kehitys ryhmän valitsemien aiheiden kautta.

Ihan aluksi mietimme, millaisia palstoja lehteen haluamme, mistä haluamme kirjoittaa, mitkä ovat tämän päivän kuumat perunat jotka haluamme nostaa esiin, tai mistä Forssan seudun asukasta kiinnostaisi lukea. Valitsimme tämän vuoden teemaksi paikallisen kestävyyden ja toimintakulttuurit ja lähdimme sen kautta hakemaan ajatuksia artikkeleiden sisällöistä. Jokaiselle moduuliin osallistuvalle annettiin tehtäväksi kirjoittaa artikkeli ja aika pian meillä oli jo runsaasti mielenkiintoisia tekstejä lehteen valittavana. Valokuvia otimme pääosin itse ja pari opiskelijoista antoi käyttää kuviaan arkistojen kätköistä.

lehtivihreä

Lehti voi toimia myös äänitorvena!

Uutta asiaa itselleni oli myydä mainospaikkoja lehteen sekä tarjouspyyntöjen kysyminen mahdollisista paino- ja jakelupaikoista. No nyt osaan senkin ja tiedän muun muassa, että 19 000 kappaletta 16 sivuisia lehtiä on aivan eri määrä kuin 19 000 kpl 24 sivuisia lehtiä. Tämä tuli tietenkin esille (ei mieleen) vasta silloin, kun oltiin hakemassa lehtiä painosta henkilöautolla ja reissuja Forssa-Tampere-Forssa välille tuli yhden sijasta kolme. Heh.

Säästimme pitkän pennin (mutta aikaa emme) taittamalla lehden itse, sillä koululta löytyy tarvittava taitto-ohjelma. Tämä oli hyvin aikaa ja hermoja raastavaa hommaa, sillä halusimme olla tarkkoina hyvän lopputuloksen saamiseksi. Toki taittohomma oli toisinaan melko lennokastakin menoa, kun monta ihmistä on ilmoittamassa mielipiteistään yhtä aikaa, mutta vain yhdellä henkilöllä teknisistä syistä on mahdollisuus tehdä muutoksia. Lopuksi totesimme, että meistä ei tulisi Hesarin taittajia, vaikka ihan hyvältä lopputulos näyttääkin. (:

Toimin vuoden 2017 LehtiVihreän päätoimittajana. En erityisemmin hinkunut paikkaan, mutta jostain syystä salaisesti kenellekään kertomatta olin ajatellut, että mä voisin olla se. Kun luokassa kyseltiin mahdollisia tehtävästä kiinnostuneita, oli aika hiljaista. Opettaja osoitti minua sormellaan sanoen ”olin ajatellut että se voisit olla sinä” ja tiesin että joo, ”kohtalo”. Oli kuitenkin todella siistiä ja mukavaa olla projektin vetäjänä, siihen sai uutta näkökulmaa ja oppi paljon. Myös tulevaisuudessa tällaisesta kokemuksesta on varmasti hyötyä enkä pelkää vastuuta.

Fiilikset vielä muutama kuukausi lehden painosta tulon jälkeen ovat hyvät. Lähtisin uudestaan projektiin mukaan. Pidin siitä, että itsensä joutui laittamaan likoon ja todella miettimään, miten lehdellä voi saada ihmisiä vakuuttumaan ja ehkä myös muuttamaan tapojaan maailman ja oman lähiympäristön hyväksi. Olin myös todella tyytyväinen lehden ulkonäköön ja sisältöön ja koko tiimiin, joka lehteä oli tekemässä. Ilman tätä jengiä ei mistään olisi tullut mitään, kiitos ja kumarrus.

PS: Tätä ja aikaisempia LehtiVihreitä pääset lukemaan osoitteessa teamkestava.com!

 

___________________________________________________________________________________________

Katri Väänänen

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: