Keittiönkaapin biotehdas

Matokomposti on hauska mutta hiljainen ja huomaamaton lemmikkikopla keittiön kaapissa. Madot viettävät laatikossa omaa elämäänsä syöden samalla biojätteitä ja tuottamalla näin ravinteikasta multaa.

Matokomposti on erityisen hyvä silloin, jos biojätteen erikseen kierrättäminen ei ole mahdollista tai biojätettä syntyy erityisen paljon ja haluaa hillitä keittiön biojäteastian täyttymistä. Komposti vaatii säännöllisen epäsäännöllistä huolehtimista, mutta pärjää hyvin omassa rauhassa myös useista päivistä muutamaan viikkoon. Hajuongelmien pelkääminen on turhaa, sillä komposti on oikein hoidettuna hajuton.

DSC_1754

Valmis matokomposti.

Matokompostin perustamiseen tarvitset:
– sopivan kokoisen laatikon (väh. 10 litraa)
– kompostilieroja (Huom! Tavalliset kastemadot eivät käy, sillä ne eivät viihdy huoneenlämmössä.)
– seosainetta, esimerkiksi revittyjä/palasteltuja kananmunakennoja, sanomalehteä, puiden lehtiä…
– multaa

1 kuva seosaine

Seosainetta astian pohjalle.

Astian pohjalle silppusin muutamat kananmunakennot seosaineeksi. Kompostiin kippasin vanhat viime kesän aikaiset kukka- ja kasvimullat ja toistaiseksi madot ovat näyttäneet viihtyvän siinä hyvin. Matoja sain paikallisesta Kestävän kehityksen keskuksesta kysymällä. Matoja voi tilata myös netistä, ja niitä kannattaa kysellä esimerkiksi Facebookien roskalava -ryhmissä. Huom! Tavalliset kastemadot eivät käy kompostin asukeiksi, sillä ne eivät kestä korkeaa huonelämpötilaa vaan kuolevat jo 15 asteen lämmössä. Tunkioliero taas pitää 20-25 asteesta.

Miten matokompostia hoidetaan?

Madot eivät pidä valosta, joten ei tarvitse pelätä niiden lähtevän karkuteille. Kun sain astian täytettyä ja tiputtelin matoset mullan pinnalle, lähtivät ne samoin tein kaivautumaan mullan alle piiloon. Siellä ne pysyttelevät tyytyväisinä kunhan elinolosuhteet ovat myös muilta osin kohdillaan: multa on tarpeeksi kosteaa ja ruokaa riittävästi. Kosteutta on kätevä ylläpitää sumutinpullolla ruiskuttelemalla. Kompostissa ilman täytyy kuitenkin päästä kiertämään, joten laatikon kanteen kannattaa tehdä reikiä tai sitten pitää kantta raollaan.

Mitä madot syövät?

DSC_1758

Aluksi madot syövät biojätettä noin kourallisen viikossa.

Madoille maistuvat monenlaiset biojätteet mitä keittiössä syntyy. Liha-, kala- ja maitotuotteita kannattaa välttää, sillä ne pilaantuvat huoneenlämmössä nopeammin kuin mitä madot ehtivät syödä ja alkavat näin haista. Sopivia ruokia ovat muun muassa vihannesten ja hedelmien kuoret ja jämäpalat, aterian tähteet yms. Kahvinporoja ei kannata laittaa kovin paljoa sillä ne ovat madoille turhan hapanta apetta ja hankaloittavat niiden elämää. Kananmunankuoret taas neutralisoivat elinympäristöä sopivaksi, joten murskattuna niitä voi silloin tällöin heittää joukkoon.

Aluksi, kun matoja ei ole vielä niin paljon, ne eivät myöskään syö hirmuisia määriä biojätettä. Madot tarvitsevat päivässä noin oman painonsa verran ravintoa. Itse olen laittanut noin kourallisen biojätettä viikossa ja vähitellen lisännyt määrää sitä mukaa kun matopopulaatiokin on kasvanut. Ruoka kannattaa peittää mullalla tai seosaineella, jotta se on helposti matojen saatavissa ja peitettynä se ei myöskään houkuttele tarkkanenäisiä hedelmäkärpäsiä. Jos hedelmäkärpäsiä kuitenkin on päässyt ilmaantumaan, voit loukuttaa ne esimerkiksi laittamalla lasiin vettä, omenaviinietikkaa ja pesuainetta. Tuoksu houkuttelee ne lasiin ja pesuaine vähentää veden pintajännitettä jolloin kärpäset hukkuvat nesteeseen.

Valmis matokompostimulta

Muutaman kuukauden välein komposti täytyy tyhjentää eli multa vaihtaa, sillä kovin ulostepitoinen multa on madoille itselleen myrkyllistä. Ravinteikas matokompostimulta on tuhtia tavaraa kasveille, joten sitä kannattaa sekoittaa vähäravinteisempaan maa-ainekseen sen sijaan että käyttäisi sitä suoraan jonkin kasvattamiseen.

Lisätietoja:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/29/kesatuunarit-matokompostori-keittion-nurkkaan
https://www.kierratyskeskus.fi/files/6291/matokompostiesite_A4_2016.pdf

____________________________________________________________________________________________________

Mervi Tiermas,

joka toivottaa kaikille kokeilunhaluisia ja iloisia hetkiä kompostiprojektien pariin.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: