Sinustako seuraava ilmastodelegaatti?

Nuorisoyhteistyö Allianssi valitsee vuosittain edustajakseen ilmastodelegaatin, jonka tärkeimpänä tehtävänä on vahvistaa nuorten osallistumista ilmastopoliittisessa päätöksenteossa, edistää nuorten äänen kuulumista niin kansainvälisillä kuin kansallisillakin areenoilla, sekä lisätä nuorten tietoutta ilmastokysymyksissä.

Kuluneen vuoden aikana minulla on ollut suuri ilo ja kunnia toimia tässä tärkeässä luottamustehtävässä, päästä läheltä seuraamaan ilmastopoliittista päätöksentekoa Marokon ilmastoneuvotteluissa, sekä tavata upeita ja voimakkaita ilmastotoimijoita ja kansalaisaktiiveja ympäri maailman.

Tulevan kevään aikana on minun kuitenkin aika luopua tittelistäni ja siirtää tiarani seuraavalle päästökauppanörtille tai hiilijalanjäljenvartijalle. Siksi haluankin listata alle viisi syytä, miksi seuraavan ilmastodelegaatin kannattaisi olla juuri sinä.

1. Ei ole turvallista ilmastoa tärkeämpää

Me kaikki olemme kuulleet pohjoisamerikkalaisen intiaanien sanonnan siitä, että vasta kun viimeinenkin metsän puu on kaadettu ja vasta kun viimeinen joki on myrkytetty, ihmiset alkavat ymmärtämään, että rahaa ei voi syödä.

Minä toivon, ettei tuo ymmärrys jäisi vain jälkiviisaudeksi, vaan että me ihmiset jo pian havahtuisimme siihen, että meidän on lopetettava kilpajuoksumme globaalin talousnousun ja maapallon kantokyvyn kanssa.

Suomen perustuslain mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu Suomessa kaikille. Ilmastodelegaattina olen kokenut tärkeäksi tämän painottamisen maamme vaikuttajille ja päättäjille, ja nuorisodelegaattina on myös helppoa tuoda näkyville sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus – tai sen puute. Yli puolet maapallomme asukkaista on tällä hetkellä alle 30-vuotiaita. Tämä ikäluokka ei kuitenkaan ole osallisena sukupolveamme koskevassa päätöksenteossa, emmekä ole vieläkään saaneet omaa neuvottelupaikkaa YK:n ilmastoneuvotteluista.

Siksi meidän tulee pitää vielä jokaista setämiestä kovempaa ääntä siitä, että myös meillä on oikeus turvalliseen tulevaisuuteen ja elinkelpoiseen planeettaan. Sillä me, ja meidän lapsemme, tulemme kulkemaan tällä pallolla vielä kauan sen jälkeen, kun setämiehet ovat palautuneet jälleen luontomme kasvualustaksi.

kuva1

Julia Maryanska. Mielenilmaisu puhtaan energian puolesta Marokon Marrakechissä marraskuussa 2016. Etsi kuvasta pinkkihiuksinen delegaatti.

2. Delegaattius on loistava mahdollisuus oppia

Ei kannata ajatella, että ilmastodelegaattius vaatisi akateemista koulutusta tai hankittua asiantuntijuutta, sillä todellisuudessa ainoa mitä vaaditaan on motivaatio ja kykyä kommunikoida myös englanniksi.

Halu oppia kansainvälisestä päätöksenteosta ja ilmastopolitiikasta on lähtökohtana täysin riittävä, ja tästä oppimismahdollisuudesta kannattaakin ottaa vuoden aikana kaikki irti.

Pestini aikana olen saanut mahdollisuuden työskennellä niin Suomen, kuin Euroopankin parhaiden ilmastoasiantuntijoiden kanssa, ja kaikkea heiltä oppimaani tulen vaalimaan koko loppuelämäni ajan.

Olen päässyt seuraamaan läheltä ilmastoneuvotteluiden kansallisten tavoitteiden asettamisprosesseja, sekä viime hetken tiedotteiden rakentamista. Joka kerta, kun en ole jotakin yksityiskohtaa ymmärtänyt, on minua neuvottu ja autettu. Yksi ehkä tärkeimpiä oivalluksia delegaattiajaltani on, että oli kyseessä sitten ministeri, pääneuvottelija tai asiantuntija, niin kukaan heistä ei halua sinun epäonnistuvan tai nolaantuvan tehtävässäsi. Heistä jokainen haluaa aidosti sinun onnistuvan, ja mielellään myös auttavat siinä sinua oman aikansa rajoissa – mikäli vain uskallat pyytää heiltä apua.

img_6733

Marokon ilmastoneuvotteluissa tutustuin kanadalaiseen Dominique Sourisiin, joka nuoresta iästään huolimatta toimi Seychellien neuvottelutiimissä ja on piinkova ympäristöpakolaisuus-asiantuntija. Muutama päivä neuvottelujen jälkeen huomasin, että Souris rankattiin Kanadassa top 10 -listalle alle 30-vuotiaiden tulevaisuuden johtajien listauksessa. Way to go!

3. Sinun äänesi tullaan kuulemaan

No niin, sinä oman elämäsi supertähti ja poliittinen vaikuttaja!

Oletko jo etsinyt itsellesi poliittista estradia, vai vasta haaveillut sellaisesta?

Kumminpäin vain, ilmastodelegaattina sinulle sellainen tarjotaan.

Nuorisoyhteistyö Allianssin edustajana on helppoa huseerata ympäristöministeriöllä ja päästä pitämään puheenvuoroja eurooppalaisissakin ilmastotapahtumissa. Allianssi edustaa Suomessa yhteensä peräti yli 120 nuorisojärjestöä ja lasketaan maailman vaikuttavimpiin nuorison edunvalvontaorganisaatioihin. Takanasi delegaattina tulevat olemaan niin sanotut parhaat voimat.

Oman delegaattiuden aikana olen oppinut moderoimaan asiantuntijapaneeleita ja luennoimaan YK:n ilmastopolitiikasta lähes hämäävän asiantuntijamaisesti. Olen pitänyt puheenvuoroja Marokon ilmastoneuvotteluissa, vieraillut eri nuorisojärjestöjen tapahtumissa puhujana ja treenannut Marokossa yömyöhään tanssikoreografiaa massiivista flashmobia varten. Olen myös saanut mielipidekirjoituksiani ja artikkeleitani julkaistua julkaisuissa, joista muuten voisin vain haaveilla.

Delegaattius on mahdollisuus vaikuttaa. Niin, että sinua kuunnellaan.

img_7200

Pohjoismaiset ilmastodelegaatit vahtimassa täysistuntoa YK:n ilmastoneuvotteluissa virallisina edustajina.

4. YK:n ilmastoneuvottelut

Delegaattikaudellani, marraskuussa 2016, YK:n vuosittaiset ilmastoneuvottelut järjestettiin 22. kertaa, tällä kertaa Marokon Marrakechissä.

Vuonna 2017 neuvottelut tullaan järjestämään Saksan Bonnissa, Fijin isännöimänä.

Neuvotteluiden järjestäminen Bonnissa kuulostaa omaan korvaani taivaalliselta; hiilijalanjälki pysyy aisoissa kun ei tarvitse lentää Euroopan ulkopuolelle, ja tapahtuman fasilitointi tulee toimimaan aivan eri levelillä kuin Marrakechissä, jossa välillä kompuroimme mudassa ja välillä yli 10 000 ihmistä kirosi samanaikaisesti internetin katkeilua.

YK:n ilmastoneuvottelut tuovat yhteen globaalisti korkeimman kansainvälisen ilmastopoliittisen päätöksenteon elimen. Muistot kiireisistä päivistä järjettömän suurilla ilmastofestivaaleilla maailman osaavimpien ilmastoneuvotteluiden kanssa tulevat jäämään ikuisesti mieleen, samoin kuin pitkittyneet täysistunnot ja kiireiset illat, jolloin kollegoiden kanssa mustan kahvin voimalla kääntää uusimpia neuvottelusopimuksia YK-kapulakielestä suomeksi.

Jokainen neuvottelupäivä oli itselleni hyvin erilainen, joten näistä klipeistä voi katsoa meininkiä vielä jälkikäteenkin:

Osa 1:

Osa 2:

5. Kansalaisaktivismi on bestest ever

Mikään ei ole hauskempaa kuin maailman muuttaminen.
Mikään ei ole tärkeämpää kuin maailman muuttaminen.

Kun tulevaisuus näyttää toivottomalta ja maailmantuska koettelee, ei siihen auta mikään muu yhtä hyvin kuin flashmobbaaminen uusiutuvan energian puolesta tai voimakkaan puheen pitäminen innostuneelle yleisölle. Nämä kokemukset kasvattavat ihmisenä ja toimijana. Ne antavat energiaa silloin, kun ilmastoskeptikko valitaan Yhdysvaltain presidentiksi ja kevään 2017 ajan jännätään toistuuko murhenäytelmä myös Euroopan puolella, Ranskassa.

Ilmastokriisiä, kuten muitakaan globaaleja kriisejä, ei pysty täysin ymmärtämään vain yhdestä maailman kolkasta seuraten. Parasta asiantuntijuuden kerryttämistä on kuunnella fijiläisen tytön tarinaa oman kotikylän siirtämisestä nousevan merenpinnan tieltä, tai tavata hollantilainen insinööri, joka silmät innosta loistaen kertoo, miten hienoja rakennuksia käytetyistä autonrenkaista voi valmistaa.

Ollapa nuori ja muuttaa maailmaa, siinä on koko elämän suola.

Greenpeace stage a protest outside the UN Climate Change Conference 2016 (COP22) in Marrakech

#WeWillMoveAhead – Pariisin sopimuksesta Marokon neuvotteluiden kautta kohti Bonnia! Kuvan propsit Greenpeacelle.

 

Allianssin haku ilmastodelegaatiksi alkaa maalis-huhtikuussa.

Voit seurata haun avaamista Allianssin sivuilta http://www.alli.fi/etusivu/ tai Nuorisodelegaattien Facebookista: https://www.facebook.com/nuorisodelegaatit/, sekä lukea myös aiempien ilmastodelegaattien taivalta täältä: https://ilmastodelegaatti.wordpress.com/
Kauden 2016-2017 Ilmastodelegaatti Katri Ylinen vastaa mielellään kaikkiin kysymyksiin niin Facebookissa, Twitterissä kuin sähköpostitsekin:
https://www.facebook.com/katri.ylinen
https://twitter.com/KatriYlinen
katri.ylinen@gmail.com

 

_________________________________________________________________________________

Katri Ylinen,

Allianssin ilmastodelegaatti 2016-2017 ja keke with love.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: