Opintomatka Hollantiin

Hei, olen kolmannen vuoden keke Apri ja olen vaihdossa ISA-nimisessä ammattikorkeakoulussa Lillessä, Pohjois-Ranskassa. Opiskelen täällä heidän maisterin toisen lukukauden Sustainable Management of Pollution -ohjelmassa. Meillä on hyvin tiivis luokka, jossa on opiskelijoita ympäri maailmaa.
vessa

Van Hall Larensteinissä oli näytillä myös kuivakäymälä.

Opintomatkamme alkoi harmaana maanantaina 16.1.2017. Lähdimme kahdella minibussilla ja yhdellä henkilöautolla ajamaan Lillestä ensin Rotterdamiin, jossa pysähdyimme ALcontrol Laboratory:ssa. Vierailu oli mielenkiintoinen, sillä saimme kuulla suuren labran toiminnasta ja nähdä miten kaikkia näytteitä säilytetään suuressa kylmässä “kirjastossa”. Illalla jatkoimme pohjoisempaan pienelle paikkakunnalle Grouwhun, jossa yövyimme lähes koko loppuretkemme ajan nuorisohostellissa.

Tiistaiaamuna menimme Leuwaardeniin 15 kilometrin päähän Van Hall Larensteinin ammattikorkeakoulun upealle ympäristötieteiden kampukselle, jossa kiersimme ihastelemassa moderneja työskentelytiloja ja innostavaa oppimisympäristöä.

Myöhemmin Leo Bentvelzen luennoi meille Hollannista ja sen vesiympäristön sedimenttien pilaantumisesta. Iltapäivällä mentiin takaisin Grouwhun, jossa pääsimme jokilaivaan, joka vei meidät risteilylle pilaantuneen maan kaatopaikalle. Suuret määrät pilaantunutta maata oli siis kasattu keskelle järveä, ja nyt siellä pesii paljon lintuja ja peuroja. Meille myös kerrottiin miten Frieslandin maakunnassa käsitellään vesisedimenttejä.

maakaatopaikka

Pilaantuneen maan kaatopaikka Hollannissa.

Keskiviikkona kävimme Wetterskip Fryslanin jätevedenpuhdistamolla, jossa käytettiin ainoastaan biologista puhdistusta. Antoon Kujipers kertoi meille jätevedenpuhdistuksesta ja Sybren Gerbens uusista teknologioista jätevedenpuhdistuksen saralla. Iltapäivällä vierailimme konsultointiyrityksessä Bioclearissa Erik de Vriesin johdolla. Yritys tarjoaa erilaisia ympäristöteknologioita, biologista maaperän puhdistusta, prosessiteknologiaa, geohydrologiaa, alueellista pohjaveden hoitoa, mikrobiologiaa, innovaatioita yms.

Torstaina vierailimme taas Leeuwardenissa tällä kertaa vesikampuksella, jossa toimii monta vesialan yritystä saman katon alla. Ensin meille esittäytyi Wetsus, Water Alliance ja Centre of Expertise Water Technology. Myös Wetsus Academy kertoi toiminnastaan ja pääsimme kierrokselle upeisiin labratiloihin, joissa oli myös ureaa keräävät vessat. :)

Iltapäivällä kävimme jätteenkierrätyslaitoksella, jossa laitteet keräsivät muovit, biohajoavat, metallit yms pois sekajätteestä. Homma toimii hyvin, sillä ihmiset ovat kuulemma laiskoja lajittelemaan ja teknologia on uutta. Laitos oli suuri ja siellä oli kaksi kanaa lemmikkinä. :) Muuten haukkoja käytettiin hätistelemässä lokkeja pois alueelta. Vanha kaatopaikka oli ollut suljettuna jo kymmenisen vuotta.

Perjantaina juomavedenpuhdistuslaitos Vitensin Peter Sjoerdsma kierrätti meitä pitkin jättiläismäistä pohjavesilaitosta.

Vapaan viikonlopun vietimme Amsterdamin hulinassa tutustuen paikallisiin museoihin ja muihin nähtävyyksiin. Se mikä tapahtuu Amsterdamissa jääköön sinne taisi olla monen mottona.

Maanantaista keskiviikkoon väänsimme koulutehtäviä, ensin ryhmätyönä tutustuen Hollannin lainsäädäntöön pilaantuneiden maiden hoidossa ja sen jälkeen sama case, mutta tällä kertaa soveltaen Ranskan kriteereitä (joita ei ole). Käytiin myös läpi yhdessä, että tutkijoille on mielenkiintoisempaa kun säädöksiä ei ole, sillä tutkija saa käyttää omaa päätään ja ottaa vain tietynlaisia näytteitä. Toisaalta Hollannin tyyliset tiukat säädökset olivat hyväksi tietämätöntä asiakasta ajatellen ja myös tehokkaampaa sekä selkeämpää tutkijoille.

Roelof Eleveld piti meille ensin luentoa Hollannin lainsäädännöstä ja auttoi koko ajan meitä työstämään ryhmätöitämme. Kävi myös ilmi, että herra Eleveld oli aikoinaan ollut vaihto-oppilaana 70-luvun Suomessa ja myöhemmin käynyt mm. HAMK:illa luennoimassa. Kalle Rajantien ja monta suomenkielen lausettakin hän muisti. Oli hauskaa kuulla hänen tarinoitaan Helsingistä.

Toisen viikon torstaina pakkasimme kamppeemme ja matkasimme Utrechiin, jossa Theo Pouw Environmental technologyn Vincent Jansen esitteli maaperänpuhdistuslaitosta. He myös murskasivat muun muassa tiilejä pienirakeiseksi hiekaksi, jotta sitä pystyttiin käyttämään sementin teossa.

apri

Apri asiaankuuluvine varusteineen Antwerpenin altailla.

Kestävän kehityksen mukaista kaupunkisuunnittelua Uthrecissa esittelivät Albert de Vries ja Marcel Herms CityChlor-projektista. He kertoivat myös menetelmästä, jolla Utrechin pilaantuneita pohjavesiä voidaan puhdistaa erilaisilla bakteereilla ja jossa pohjavedet pistetään liikkumaan nopeammin, jotta pilaantuneita aineita syövät bakteerit pääsevät vilkkaammin toimimaan. Superbakteeri pääsi myös näin nopeammin kehittymään ja tuhoamaan pilaantumista. :D Projekti on käynnissä Uthrecin lisäksi muualla Hollannissa, Flandersissa, Ranskassa ja Saksassa. Pilaantuneet pohjavedet ovat suuri ongelma monessa paikassa Keski-Euroopassa. Utrechissakin toimii puhtaamman pohjaveden alueella juomavedenpuhdistamo ja pullovesitehdas, joten vaarana on pilaantuneen pohjaveden pääseminen puhtaammalle alueelle.

Perjantaina lähdimme valloittavasta Utrechista Belgian puolelle Antwerpeniin, jossa vierailimme DeMe facility AMORAS-projektissa, jota rahoittaa Antwerpenin satama ja Belgian valtio. He keräävät Antwerpenin satama-altaista hiekkaa ja sedimenttejä, jotta laivat pääsevät liikkumaan vapaasti. He valmistavat muun muassa tiiltä niistä.

Kokonaisuudessaan reissu oli uskomattoman mahtava, mutta myös hyvin intensiivinen. Uusi vihkoni täyttyi näiden kahden viikon aikana kokonaan finglishillä ja nukuin viikonlopun putkeen palattuamme Lilleen. :D

_________________________________________________________________________________________

Apri Lönnqvist,

jolla surraa päässä uusi tieto ja masussa ranskikset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: