Tukea työnhakuun – ja vähän muuhunkin

Vuoden ensimmäiset kuukaudet tietävät Kekeille paineita harjoittelupaikkojen hakemisesta. Täytyy aprikoida, millaisia töitä sitä edes haluaa hakea, miltä tahoilta tällaiset paikat voisivat löytyä ja mitkä näistä tahoista voisivat rekrytoida uusia työntekijöitä. Täytyy päivittää cv, LinkedIn-profiili, puhdistaa oma google-nimihaun tulos ja selvittää työnhaun uusimmat trendit.

Työtä hakiessa oma osaaminen täytyy syytää ulos ja pakata se mahdollisimman tiiviiksi ja myyväksi paketiksi, mieluiten yhdeksi pdf-tiedostoksi. Tämä prosessi on toistettava monta kertaa, aina personoiden työhakemus haettavaan työpaikkaan parhaimmalla tavalla sopivaksi. Työhakemusten kirjoittaminen saattaa vaatia yllättävänkin paljon aikaa ja vaivaa, sillä oman osaamisen tunnistaminen ja itsensä pisteyttäminen ei välttämättä käy leikiten.

Allekirjoittanutta työhakemusten laatimisessa on auttanut Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry:ltä saamani harjoitus, jossa tulee pohtia aiemmista työpaikoista, luottamustehtävistä ja kouluprojekteista matkaan tarttuneita taitoja (Kuva). Aivan kuten oppimispäiväkirjaa laatiessakin (oli se sitten viimeisenä iltana ennen deadlinea tai ei), oman oppimisen tunnistaminen on helpompaa, kun mallikysymykset on aseteltu valmiiksi. Paperilta oma osaaminen on vaivatonta poimia työhakemukseen konkreettisten esimerkkien kera.

loimu

Mitä taitoja erilaiset työkokemukset ja vastuutehtävät ovat minulle antaneet? Kuva: Juuso Notkonen

Ammattiliitolta opiskelija voi saada apua myös moniin muihin työnhakuun tai työelämään liittyviin tai liittymättömiin seikkoihin. Loimu tuntee ympäristöasiantuntijoiden työmarkkinoilla puhaltavat tuulet, ja antaa ajankohtaisimmat vinkit näillä menestymiseen. Listasin alle viisi painavaa syytä liittyä liittoon jo opiskeluaikana.

1. Palaute työnhakuasiakirjoista
Olemme varmasti kaikki joskus olleet hieman epävarmoja laatiessamme työhakemuksia ja vielä epävarmempia lähettäessämme niitä rekrytoijalle. Koska luokkakaveri ei välttämättä ole työnhakuguru, kaverin sijaan työhakemuksen ja cv:n voi onneksi tarkistuttaa ammattiliiton asiantuntijoilla ennen niiden lähettämistä eteenpäin. Asiantuntijan vinkeillä boostatulla cv:llä pääsee varmasti aiempaa pidemmälle hakupapereiden vertailukilvassa.

2. Edunvalvonta- ja urapalvelut
Ikäviltä tilanteilta välttyäkseen liitolla voi tarkistuttaa työsopimuksen ennen sen allekirjoittamista. Liitolta voi myös saada omaan opintopistemäärään ja aiempaan kokemukseen perustuvat tehtäväkohtaiset palkkasuositukset, joita käyttää tukena palkkaneuvotteluissa.

Liiton lakimies on jäsenien käytettävissä työelämän mahdollisissa ristiriitatilanteissa. Nuorilla on usein tapana ottaa liittoon ensimmäistä kertaa yhteyttä vasta tarvitessaan lakiapua, jolloin on jo liian myöhäistä. Liitto ei valitettavasti voi auttaa tilanteessa, jossa palkollinen ei ole liiton jäsen. Lakiasioissa Loimun jäsenillä on käytössään myös yksityiselämän lakineuvonta. Koskipa asia sitten työpaikalla tapahtuneita riitatilanteita tai epäselvää parkkipaikkakolaria, Loimun lakimies auttaa.

3. Ansiosidonnainen työttömyysturva heti opiskelujen päätyttyä
Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan työssäoloehtoa voi kerryttää jo opiskeluaikana. Kun liittyy liittoon ja työttömyyskassaan heti aloittaessaan kesätyöt ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, saa jo opiskeluaikana täytettyä helposti 26 viikon työssäoloehdon. Työssäoloehdon kerryttämiseksi ei tarvitse työskennellä ympäristösuunnittelijana tai tehdä kokoaikaista työtä, vaan kaikki yli 18 työtunnin ja opetustyössä yli 8 tunnin viikot kerryttävät työssäoloehtoa.

4. Matkustajavakuutus
Kaikilla Loimulaisilla on matkustajavakuutus, joka on voimassa 45 päivää matkan alkamisesta. Olit sitten reilaamassa Länsi-Euroopassa tai exculla jätevedenpuhdistamolla Turussa, kunhan olet yli 50 kilometrin päässä koti-Forssasta tai työpaikalta, olet liiton kustannuksella vakuutettu. Samaa vakuutusta ei saa liiton opiskelijajäsenyyttä halvemmalla yhdestäkään vakuutusyhtiöstä.

5. Opiskelijatapahtumat
Ammattiliitto järjestää opiskelijoille kampuksilla työelämätapahtumia, erilaisia kursseja sekä virkistystoimintaa. Forssassa mukana tapahtumia järjestämässä ovat Keken Loimu-aktiivit Meiju Harjula (allekirjoittanut) ja Juuso Notkonen. Nykäisethän meitä Kånkenin hihnasta, mikäli sinulla on toiveita tapahtumien suhteen tai jokin ammattiliittoasia askarruttaa.

Seuraavat Loimun tapahtumat Forssassa:

Opiskelija ja vastavalmistunut työelämässä –kiertue
Mitä:
Tietoa ympäristöalan potentiaalisista työnantajista, työtilanteesta ja palkkauksesta. Vinkkejä työhakemusten ja cv:n laatimiseen. Lisäksi tarjolla on pientä purtavaa.
Aika: 8.2.2016 12:15-13:45
Paikka: Pieni audiotorio, 3. krs

Työpaja
Mitä: Alustus työhakemuksen + cv:n laatimiseen ja oppari-idean myymiseen työnantajalle, sekä näiden työstämistä.
Aika: 8.2.2016 noin 16 -18
Paikka: Resurssiviisauskeskus, 3 krs. (Kehräämö)

Loimun verkkosivut:

http://www.loimu.fi/

Opiskelija ja vastavalmistunut työelämässä –kiertueen Facebook-tapahtuma:

https://www.facebook.com/events/1816035221997289/

Käy myös tykkäämässä Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry ja Loimun opiskelijat –Facebook-sivuista, niin saat ajantasaista työelämätietoa uutisvirtaasi.

 

_______________________________________________________________________________________________________

Meiju Harjula,

joka ei aio jäädä työelämän tyrskyissä omilleen.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: