Tavaraa, tavaraa

Tavaroiden vähentäminen on ollut pinnalla jo hetken aikaa. Marie Kondolla ja KonMarilla on suuri joukko faneja. Minimalismista kirjoitetaan blogeja. Tavarataivas-dokumentti keräsi kiinnostuneita katselijoita jo jokunen vuosi sitten. Innostus on (tietenkin) herättänyt myös närää ja se saatetaan ottaa hyvin henkilökohtaisesti. Tavaranvähentäjiä vastaan on ryhdytty sotapolulle, keskustelupalstoilla heitä syytetään fanaatikoiksi ja Marie Kondoa propagandan levittäjäksi. Toimittajat löytävät ”marituksen” uhreja haastateltavikseen.

 

Karsimisen ei tarvitse olla jokaisen juttu. Jotakuta ei häiritse seitsemän vanhaa puhelinta lipaston laatikossa tai ylimääräiset, käyttämättömät vaatteet kaapissa. Moni kuitenkin kaipaa tilaa ympärilleen, inspiraatiota muutokseen ja luovaa projektia. Hei, se ei ole keneltäkään pois.

Miksi vähentää tavaraa ja ostamista?

Mieli kevenee, siivous on helpompaa, oppii tulemaan vähemmällä toimeen ja kuluttamaan vähemmän. Siinä säästää itseään, rahaa ja ympäristöä.

Vanhat kahvakuulat muistuttavat kunnianhimoisista ja keskenjääneistä kunnonkohotustavoitteista, koru entisestä poikaystävästä ja sudit ja maalit siitä, kun päätit ryhtyä taiteilijaksi, mutta ei siitäkään tullut mitään. Jos luopuisi noista ikävistä tavaroista, jotka kuitenkin kolkuttelevat alitajuntaa aina silmien osuessa niihin?

aleale

Alemyynnit ovat houkuttelevia, mutta mieti, tarvitsetko niistä oikeasti mitään.

Kuluttaminen voi olla liiallista, kuluttavaa, stressaavaa ja jopa elämää hallitsevaa ostoriippuvuutta, mutta siitä voi opetella päästämään irti. Joulun ja lahjojen jälkeen ei ehkä ole paras hetki miettiä kodin tavaramäärää. Tai sitten on, alennusmyynnit nimittäin käynnistyvät. Ostaminen tukee talouskasvua. Juu, mutta onko oikein, että se tapahtuu ihmisen hyvinvoinnin kustannuksella?

Miten vähentää tavaraa? Omia kokemuksiani.

Siitä täytyy tehdä tapa. Kaapit voi ajan kuluessa käydä läpi aina uudestaan. Aina löytyy lisää jotain, mistä luopua. Halusinko ihan oikeasti viime kerralla säilyttää tämän paidan? Opit paremmaksi luopujaksi ja se tuntuu voimaannuttavalta. Aloittaa voi helpommista tavaroista, kuten rikkinäisistä sukista ja niistä vanhoista puhelimista tai vaikka sähköposteista. Tietokoneellekin kertyy turhuuksia. Yhden lipaston laatikon läpi käyminen kerrallaan on hyvä tavoite. Tavaroille kannattaa varata omat pussit tai laatikot: yhteen roskat, toiseen lahjoitettavat, kolmanteen myytävät.

Samalla on opeteltava ostamaan vähemmän. On päästävä omien ajatusten äärelle. Miksi haluan tämän kynttilänjalan ja onko tästä tavarasta saatu mielihyvä kovinkaan pitkäkestoista?

Nämä muutokset eivät tapahdu yhdessä päivässä. Kyse on itsensä kehittämisestä. Erilaiset tunteet prosessin kuluessa kuuluvat asiaan. Tuska, epätoivo, harmi ja toiveet sekä niiden horjuminen, kun ei saanutkaan tarpeeksi aikaiseksi kaappia siivotessa. Suuri määrä kodin esineitä voi herättää erilaisia voimakkaita muistoja, suruja ja iloja. Niiden läpikäyminen on monesti jopa terapeuttista. Kannattaa mennä fiiliksen mukaan. Joskus projektiin tulee pitkäkin tauko, anna tulla.

tyopoyta

Työpöydällä on tilaa, kun paperit ja tarvikkeet mahtuvat laatikoihin, eikä niitä tarvitse säilöä pöydän päällä.

Oman projektini edetessä olen katsonut taaksepäin ja saanut huomata, että esimerkiksi muistoesineitä oli aloitettaessa paljon. Niitä lojui varastossa, kaapeissa, hyllyillä ja laatikoissa. Tuntuu hassulta, millainen valta elottomilla esineillä oli elämääni. Nyt mummosta riittää muistoksi hänen kaunis, vanha ompelutarvikerasiansa, joka on itselläni jopa käytössä eikä loju tarpeettomana tilaa viemässä. Muistoja voi myös vaikka kirjoittaa ylös.

Kaikesta ei tarvitse luopua ja ryhtyä extreme-minimalistiksi. Sitä voi tosin pitää tavoitteena, jos siltä tuntuu. Ajatus yhden lusikan ja kolmen paidan omistamisesta voi olla inspiroivaa, mutta vähempikin riittää ja kukin tyylillään.

 

_______________________________________________________________________

Linda Viljamaa

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: