Ilmastonmuutos on meidän kaikkien asia – Power Shift 2016

Mikä oli?

Osa maailmanlaajuista ilmastoliikettä oleva Power Shift Suomi -ilmastotapahtuma pidettiin Forssassa 30.9-2.10.2016. Syy miksi tapahtuma järjestettiin tänä vuonna Forssassa oli kekeopiskelija Hannele Maijalan ansiota. Hän oli innostunut aikaisemmista Espoon ja Ruotsin Power Shifteistä sen verran, että halusi toimia koordinaattorina seuraavassa. Lisäksi Forssa on kunnostautunut vihreän ajattelun omaavana kaupunkina ja siellä toimii kestävän kehityksen koulutusohjelma.

Mitä tapahtui?

Viikonloppu oli intensiivinen. Joku voisi sanoa että ohjelmaa oltaisiin voitu karsia, mutta omasta mielestäni oli vain mukavaa oppia uusia asioita parhaassa seurassa. Ehtihän sitä sitten kotona levätä ja sulatella oppimaansa.

Power Shift Suomi 2016 -puhujina kuultiin paljon suomalaisia ympäristöaktiiveja sekä kansainvälisissä ympäristöasioissa kunnostautuneita nimiä. Perjantaina äänessä olivat Suomen luonnonsuojeluliiton Leo Stranius, Greenpeace-aktiivi Aino Tuomi-Nikula sekä GoSol Solar fire concentration Ltd:n Eva Wissenz.

Lauantaina Arto O. Salonen aloitti innostavalla puheenvuorollaan, sen jälkeen Forssan kaupungin Antti Heinilä sekä Sitran Lari Rajantie esittelivät mitä Forssassa on jo tehty ilmastonmuutoksen eteen ja pajoissa yhdessä pohdittiin mitä vielä voitaisiin tehdä paremmin. Forssa osoittautui pajoissa tyypilliseksi suomalaiseksi kaupungiksi, joten tehdyt suunnitelmat sopisivat myös suurimpaan osaan Suomen kaupungeista.

Tarjolla oli monta erilaista työpajaa, joista sai valita omansa. Itse menin Rahat pois fossiilista hiilettömiin ratkaisuihin -pajaan, jossa kerrottiin kampanjasta sekä ryhdyttiin tekemään Tampereen korkeakouluille suunnitelmaa saada niiden sijoitukset pois kivihiilestä. Tapahtumasta lähti kipinä toteuttaa kampanjaa todellisuudessa ja aktiivinen työryhmä tekee nyt kovasti töitä saadakseen koulut mukaan kampanjaan.

power-shift

Power Shift -poppoo kauniissa syyssäässä. Kuva: Finn Power

Myöhemmin iltapäivällä järjestötorin jälkeen osallistuin työpajaan nimeltä Activist well-being, jota piti Koen Verbuggen Climate Justice Belgiumista. Paja oli mitä mahtavin mielestäni, sillä se sisälsi rauhoittumista ja keskittymistä niin omaan kuin muidenkin hyvinvointiin. Kuuntelimme raukeaa musiikkia ja katselimme toisiamme silmiin. Se saattoi aluksi vaikuttaa huvittavalta, mutta pajan jälkeen kaikki olivat totaalisen rentoutuneita.

Illalla Turun vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Niina Ratilainen veti kaikille halukkaille hauskan ilmastoroolipelin.

Sunnuntaina oli vuorossa vielä puheenvuorot Koen Verbuggenilta, Arktisen klubin Pete Mäkelältä sekä Allianssin ilmastodelegaatilta Katri Yliseltä. Paneelikeskustelussa ilmastoystävällisen dieetin edistämisestä yhteiskunnallisesti olivat mukana Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola, Vegetukun perustaja Tuukka Simonen ja Lihansyöjien maa -kirjan julkaissut Jukka Vornanen. Monenmoisilta argumenteilta ei voitu välttyä.

Mitä jäi käteen ja miksi osallistuisin?

Tapahtumasta jäi käteen ainakin monta uutta kontaktia, paljon faktaa ja hauskoja kokemuksia. Monet tuntuivat saavan intoa tehdä enemmän asioita ilmaston eteen niin omalla tasolla kuin laajemminkin. Tapahtuma oli järjettömän huokea ja kustansi vain parikymppiä (aikaisin varanneilta vielä vähemmän) vaikka siihen kuului ilmastoystävälliset ilta- ja aamupalat sekä lämpimät ruoat. Lisäksi lauantai-illalle oli järjestetty kaikenlaista naposteltavaa ja hyvää musiikkia DJ:n soittamana. Lukuisat ympäristötietoiset sponsorit auttoivat tekemään tapahtumasta osallistujille mahdollisimman helposti saavutettavan.

Ehdottomasti kannattaa kaikkien osallistua Power Shifteille, mikäli on yhtään huoli tulevaisuudesta ja halua kuulla lisää ilmastonmuutoksesta. Itse ainakin koin intoa vaikuttaa asioihin ja pyrin saavuttamaan aktiivisemman elämän tukemalla itselleni tärkeitä asioita. Olin pikkaisen mukana tapahtuman varainkeruussa ja se oli mukavaa hommaa myös! Mikäli kokee tapahtumien järjestämisen mielekkääksi, kannattaa liittyä järjestäjätiimiin. Meillä oli mukava porukka ja asioita sai tehdä omaan malliinsa. Sanonta yhdessä on aina hauskempaa sopii täydellisesti myös kansalaisaktiivin sanavarastoon.

Lisää Power Shift Suomen kuulumisista voit lukea täältä.

 

——————————————————————————————————————————————————

Apri Lönnqvist,

joka osallistuu vastaisuudessakin ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: