Mieli, mielipide, mielenosoitus

Jos mielipidekirjoitukset ja blogit tuntuvat liian lieviltä keinoilta eikä niillä näytä olevan haluttua vaikutusta, on löydettävä jokin järeämpi keino tuoda mielipide esiin. Kun samanmielisiä on tarpeeksi, hyvä vaihtoehto on järjestää mielenosoitus. Kuluneella viikolla niitä onkin ollut.

 

Keskiviikkona pienehkö, mutta äänekäs joukko kekejä valitsi paikkansa bussista ja matkusti Visamäen kautta Helsinkiin. Hämeenlinnasta kyytiin nousi yhdeksän lepaalaista opiskelijaa. Famko eli Forssan Ammattikorkeakouluopiskelijat teki reissun mahdolliseksi.

20160309_105601

Syy Helsingin-matkaan oli professori Roope Uusitalon selvitys opintotukeen kohdistuvasta leikkauksesta. Jos joltain on jäänyt väliin, opintoraha laskisi nykyisestä 337 eurosta 250 euroon ja asumislisä pysyisi 202 eurossa. Tämä tarkoittaisi, että opiskelijan on otettava lisää lainaa, jonka mahdllinen määrä nousee 400 eurosta 650 euroon kuukaudessa. Opintolainan hyvitys laskisi 40 prosentista 30 prosenttiin.

 

Suuriin kaupunkeihin verrattuna Forssassa on halpa asua. Silti 87 euroa vähemmän kuukaudessa on iso menetys. Kyseisellä summalla elää 2 viikkoa. Noiden viikkojen aikana syö koulussa lounaan, tekee kotona muutaman pitkäkestoisen ruuan, saa aamu- ja iltapalat sekä pääsee harrastamaan liikuntaa Vesihelmeen. Kyseisellä rahalla ei juhlita eikä osteta vaatteita tai muutakaan ylimääräistä.

 

20160309_135453Leikkaus asettaa opiskelijat epätasa-asrvoon vanhempien toimeentulon mukaan. Pappa betalar inte mina studierna! Näillä ehdotetuilla leikkauksilla joutuisin ottamaan lainaa saadakseni ruokaa ja pitääkseni itseni fyysisessä kunnossa. Fyysistä kuntoa tarvitsen pitkään työuraan, joka minulta vaaditaan.

 

Keskiviikon opintotukimielenositukseen osallistui noin 3 000 ihmistä. Mutta keskiviikkona järjestettiin toinenkin mielenosoitus…

 

Metsähallituksen yhtiöittäminen?

 

Metsälakiuudistuksella pyritään muuttamaan Metsähallitus valtion yhtiöksi nimeltään Metsätalous Oy, jotta metsätaloudenhoito vastaisi paremmin EU:n asetukisia. Lisäksi lailla pyritään selkeyttämään Metsähallituksen johtamisjärjestelmää. Ykkösvuoden Sami osallistui mielenosoitukseen keskiviikkoiltana.

 

IMG-20160313-WA0001”Vastustan yhtiöittämistä, koska yhtiön on mahdollista ottaa enemmän sekä metsiä että vesialueita talouskäyttöön. Tämä toiminta heikentää luonnon monimuotoisuutta ja ihmisten virkistymismahdollisuuksia. Tämän mahdollisen yhtiön voisi myös tulevaisuudessa myydä, jonka jälkeen uusi omistaja saisi kaikki nykyiset valtion metsät omistukseensa. Toiminta muuttuisi myös salaisemmaksi, yhtiön tiedoista osasta tulee liikesalaisuuden piiriin.

 

Lähdin vastustamaan huonosti suunniteltua uudistusta ja toivon että sitä korjataan. Ääni meinasi mennä, kuitenkin tämä oli päivän toinen mielenosoitus johon osallistuin.

IMG-20160313-WA0002

Mielenosoitus oli rauhallinen ja paikalla oli eri ikäisiä ihmisiä. Moni paikalle tullut oli myös pukeutunut retkeilyvarusteisiin. Kiersimme muutaman kerran Pikkuparlamentin ympäri ja huusimme erilaisia huutoja, kuten ”luonto kuuluu kaikille, ei metsäherroille”. Väkeä oli paikalla sen verran, ettei kuullut kunnolla kaikkea mitä huudettiin. Se aiheutti myös sekaannusta ja hyväntuulista naureskelua, kun samaa huutoa kailotettiin eri tahtiin.

 

Uskon että mielenosoituksella on vaikutusta, tuohan se näkyvyyttä ja näyttää että asia on tärkeä monille. Lisäksi osoitteessa www.pysaytetaanmetsahallituslaki.fi on adressi uutta metsähallituslakia vastaan. Tämän jutun kirjoitushetkellä sen oli allekirjoittanut jo 126 932 ihmistä. Hienoa!”

 

________________________________________________

Sini Hakonen ja Sami Carlenius

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: