Maailmaa muuttamassa

En usko, että maailmantuskan poteminen on ainoallekaan kekelle täysin vieras ajanviete. Ympäristötietoinen maailman tarkasteleminen on omiaan herättämään kaipausta muutoksesta, mutta kuitenkin huolta siitä, kuinka vallalla olevien rakenteiden muuttaminen vaatisi hirmuisen suuria askelia, suuria ihmismassoja painostamaan muutosta tapahtumaan. Onko sillä väliä mitä minä teen? Voinko edes tehdä yhtään mitään? Ja jos voin, niin miten?

Näihin kysymyksiin lähdin etsimään tukea ja vastauksia Power Shifteiltä, Suomen suurimmilta ilmastoaktiivien yhteisajoilta, jotka järjestettiin tänä vuonna Espoon Otaniemen kampusalueella. Suomessa Power Shiftit olivat toiset laatuaan, maailmalla ilmiö on levinnyt jo monille isoille kirkoille; viime vuosina Power Shiftit on järjestetty jo peräti 86 eri maassa.

”Power Shift Suomi on tapahtuma kaikille, joiden mielestä ilmastonmuutos on otettava vakavasti ja on aika siirtyä kestävään yhteiskuntaan. Tavoitteenamme on tarjota puitteet konkreettiselle toiminnalle, keskustelulle ja suomalaisen ilmastotoiminnan kehittämiselle sekä suunnittelulle. Viime vuonna Power Shift – tapahtuma kokosi yhteen yli 100 ilmastonmuutoksesta huolestunutta ja kampanjoinnista kiinnostunutta ihmistä ympäri Suomen.” – Power Shift Suomi

Perjantaina puheita

Tapahtuman ingressiä enempää ei edes tarvinnut lukea: paikan päälle päätettiin suunnata kunnon keke-komitealla. Niinpä perjantaina Autokeitaalla Otaniemeen suuntavaa Onni-bussia odottivat Haijalan Mannele, Marjulan Heiju, minä, sekä henkisesti mukana oli myös Launosen Juuli, joka oli suunnannut pääkaupunkiseudulle jo hieman etukäteen.

IMG_4596

Tapahtuma starttasi perjantaina iltapäivällä, ja tervetulopuheiden jälkeen pääsimmekin heti kuulemaan kovan tason puhujia, kun mikrofoniin tarttuivat EU:n komission pääneuvottelija Elina Bardram, sekä pitkän linjan kansalaisaktivisti ja tietokirjailija Olli Tammilehto.

Polttopisteessä puheenvuoroissa ja keskusteluissa olivat tietenkin tulevat joulukuiset Pariisin ilmastoneuvottelut (COP21), joissa pyritään sopimaan uudesta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

twiitticop21

Tositoimiin lauantain työpajoissa

Lauantaina tapahtuma pyörähti isoilla rattailla liikkeelle, kun työpajat aloittivat toimintansa. Power Shifteille ilmoittautuessa tuli valita itseään eniten kiinnostava vaikuttamisen ja oppimisen raide, ja näitä oli valittavina Ilmastotoiminnan ABC, Yhteiskunnallinen muutos, sekä Luova vaikuttaminen.

ABC-raiteella keskityttiin pohtimaan, miten itse voisi lähteä vaikuttamaan paremman maailman puolesta (esimerkiksi aktivoitumalla kansalaisjärjestötoiminnassa), Yhteiskunnallisen muutoksen raiteella pohdittiin esimerkiksi talouden ja energiatuotannon näkökulmia, ja Luovan vaikuttamisen raiteella tutustuttiin kulttuurihäirinnän eri muotoihin.kollaasi

Itse olin mukana Yhteiskunnallisen muutoksen Arktis-työpajassa, jota vetivät Greenpeacen ja Suomen Saamelaisnuorten edustajat, ja heidän ohjauksessaan pohdimme suomalaisten jäänmurtajien osuutta öljy-yhtiöiden kilpajuoksussa kohti mahdollisia arktisia öljyvarantoja.

Ei ollut sattumaa, että samalle päivälle lauantain kanssa osui Global Day of Action, eli Kansainvälinen ilmastotoimintapäivä. Greenpeace olikin järjestänyt Helsingin Teurastamolle Paint4Climate –tempauksen, jonka aikaansaannoksia pääsee ihailemaan Helsingin katukuvassa lähiaikoina. Päästimme siis luovuuden valloilleen hyvän asian puolesta, ja tästäpä Marjulan Heiju vasta innostuikin:

IMG_4647

IMG_4629

Keskustelua sunnuntaina

Seuraavana aamuna lähti ohjelma käyntiin asiantuntevalla all female-paneelilla, jossa keskustelu polveili ilmastonmuutoksen vastuukysymyksissä; missä kohtaa kuluttajan vastuun kuuluisi vaihtua yritysvastuuksi? Miten me voisimme lisätä yhteiskunnan hyvinvointia, samalla hidastaen ilmastonmuutosta? Olisiko olemassa win-win-mahdollisuuksia?

Kysymyksiin ei ainakaan vielä löytynyt selkeää ratkaisua. Jos löytyisi, niin voisin korkata skumpan jos toisenkin.

Kuitenkin syytä skumpan korkkaamiseen on pelkästään siinä, että niin Power Shifteillä kuin Paint4Climate –tempauksessa oli tänäkin vuonna paljon porukkaa keskustelemassa, ideoimassa ja suunnittelemassa parempaa maailmaa. Maailmaa, jossa keskityttäisiin kestäviin ratkaisuihin lyhytnäköisyyden sijasta, ja jossa maapallon resursseja käytettäisiin harkitummin kuin tänä päivänä.

Osa ideoista saattaa jäädä vain ilmaan leijumaan, mutta osaa lähdettiin toteuttamaan viikonlopun aikana konkreettisina tekoina, ja niistä tulemme varmasti vielä kuulemaan tulevaisuudessa.

Ja palatakseni siihen alussa mainitsemaani maailmantuskaan; yksin kotona märehtiessä maailma tosiaan saattaa alkaa tuntua kohtalaisen kylmältä ja toivottomalta paikalta. Mutta kun avaa ulko-oven ja lähtee pohtimaan huolenaiheitaan sadan muun samanhenkisen märehtijän kanssa, saattaa fiilikset ollakin yhtäkkiä nämä:

IMG_4646

Muutos ei tapahdu ellei sitä laiteta tapahtumaan. Arktis-pajassa mukana olleena sydämeni sykähti kattoon saakka maanantaina, kun kesän koeporausten päätteeksi öljy-yhtiö Shell ilmoitti vetäytyvänsä pois arktisilta vesiltä. Uskon, että aktiivisella kampanjoinnilla arktista öljynporausta vastaan on ollut tämän päätöksen teossa suuri rooli.

Eli voin vain kiittää kaikkia Power Shifteille osallistuneita ja jäädä odottamaan syksyn seuraavia ilmastotapahtumia. Niistä mainittavimpina ainakin 29.11 tapahtuvaa People’s Climate March’ia, jolloin Helsingissä jälleen marssitaan turvallisemman ja kestävämmän ilmaston puolesta. Nähdään siellä!

_____________________________________________

Katri Ylinen,

joka vetää jo marssisaappaitaan jalkaan

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: