Ilmastosyksy

Elokuun alku toi mukanaan muistutuksen tulevasta syksystä vielä loppukesäänsä vietteleville kekeille.  Ilmastoaktiivit ovat kuitenkin jo kesänummiltaan ehtineet tituleerata tulevan syksyn ilmastosyksyksi, ja kukapa muu olisi sen paremmin aloittanut kuin itse Barack Obama!

COP21, kokousta odotellessa

Heti elokuun alkupäivinä Obama lanseerasi kauan odotetun suunnitelman Yhdysvaltojen voimalaitosten hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi. Helsingin Sanomat myös kertoivat Obaman todenneen suunnitelman ”tärkeimmäksi askeleeksi, jonka Yhdysvallat on koskaan ottanut ilmaston suojelemiseksi”.

Lanseerauksen yhteydessä Obama myös lupasi Yhdysvaltojen omaksuvan tärkeän roolin joulukuun alussa Cop21järjestettävässä Pariisin ilmastokokouksessa (COP21), josta ilmastosyksy-nimitys juontaakin.

Pariisin vuoden 2015 ilmastokokouksessa, eli 21. osapuolikokouksessa, pyritään yli 20 vuotta kestäneiden YK-neuvottelujen jälkeen saamaan aikaan oikeudellisesti sitova ja maailmanlaajuinen ilmastosopimus ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi kahteen asteeseen. (Norden.org)

Ilmastokokous tulee olemaan ilmastosyksyn huipentuma, ja kokousta odotellessa monet tahot ovat suunnitelleet tuleville kuukausille erilaisia ilmastotapahtumia. Useat järjestöt aikovat suunnata myös Pariisiin saakka esittämään huolensa maapallomme ilmaston nykytilasta, sekä tulevaisuudesta.

Tässä tekstissä esillä on muutamia tulevan syksyn ilmastotapahtumia, sekä some-ilmiöitä.

Power Shift Suomi 25.-27.9.

Power Shift on maailmanlaajuinen ilmiö. Global Power Shift -kampanja on viimeisten vuosien aikana nostanut ilmastoliikkeen aivan uudelle tasolle ja inspiroinut uutta ilmastotoimintaa ympäri maailman, sekä ollut myös synnyttämässä Suomen omaa paikallistapahtumaa, Power Shift Suomea.

Suomen ensimmäinen Power Shift – tapahtuma kokosi yhteen toista sataa ilmastonmuutoksesta ja kampanjoinnista kiinnostunutta ihmistä ympäri Suomen ja tänä vuonna paikalle odotetaan ilmastoaktiiveja vielä enemmän. Tapahtuma järjestetään Aalto yliopiston Design Factorylla Espoossa ja ennakkoilmoittautuminen on avoinna 11.9. saakka.Powershift

Tarkkaa ohjelmaa Power Shifteille ei ole vielä varmistettu, mutta teemoina tulee olemaan esimerkiksi ilmastotoiminnan ABC, yhteiskunnallinen muutos, sekä luova vaikuttaminen. Luvassa on siis innostavia puhujia, kiinnostavia työpajoja, tempauksia, sekä tietenkin vuoden parhaimmat ilmastobileet!

Tapahtuman takana on kansalaisliike 350 Suomi, joka on osa kansainvälisempää liikettä 350org. ”Luku 350 tarkoittaa ilmastoturvallisuutta. Tutkijoiden mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on laskettava nykyisestä noin 400 miljoonasosasta 350 miljoonasosaan, jos 350haluamme estää katastrofaalisen ilmastonmuutoksen. 350 symboloi sitä, mihin suuntaan yhteiskunnan on mentävä. Siksi liike on nimetty tämän numeron mukaan.” (world.350.org, Finland)

Power Shift –tapahtuma pyrkii myös tarjoamaan apua osallistujien matka- , sekä asumiskustannuksiin tapahtumaviikonlopun ajan, tehden tapahtumasta näin opiskelijaystävällisemmän.

Tapahtumaan voi tutustua paremmin tästä linkistä, ja ilmoittautuminen onnistuu myös saittien kautta näppärästi.

Luonto-Liitto: Matkalla Pariisiin

Luonto-Liitto on myös lähtenyt ilmastosyksyn tohinoihin. Matkalla Pariisiin on Luonto-Liiton minihanke, jonka puitteissa järjestetään 16 -29 vuotiaille nuorille syksyllä 2015 kansalaisvaikuttamisen koulutusta Helsingissä, Tampereella, sekä Jyväskylässä. Koulutuksen teemoina toimivat vaikuttamisen eri muodot. Koulutukseen eiffel-towerosallistuville tarjotaan myös mahdollisuutta lähteä mielenosoitusmatkalle Pariisin ilmastoneuvotteluihin, biokaasubussilla. Koulutukset järjestetään viikonloppukursseina, ja niille kannattaa ilmoittautua jo nyt: Luonto-Liitto.

Keskustelua ja elokuvia

Mikäli olet suuntaamassa Helsinkiin Rakkautta&Anarkiaa –elokuvafestareille 17.-27.9., niin elokuvien ohessa kannattaa osallistua ympäristöministeriön järjestämään avoimeen Ilmastosopimus. Nyt. – seminaariin. Seminaari järjestetään Lasipalatsin Bio Rexissä perjantaina 25.9. kello 12:45–15:30. Seminaarin aiheista on annettu seuraava maistiainen: ”Pariisissa on kuluvan vuoden joulukuussa määrä solmia uusi maailmanlaajuinen ja sitova ilmastosopimus. Miksi sopimus tarvitaan ja miten sitä syksyn aikana rakennetaan? Miltä tilanne näyttää syyskuun lopussa: onko sopimus täyttämässä sille asetetut odotukset? Miten sopimuksen syntyä voidaan tukea neuvotteluprosessin ulkopuolelta?”

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Tapahtuman jälkeen on hyvä palata takaisin elokuvien maailmaan, sillä kello 16 alkaen on Bio Rexissä mahdollisuus nähdä ensiesitys Luc Jacquetin ilmastoaiheisesta elokuvasta Ice And The Sky, joka on myös osa Rakkautta&Anarkiaa –festivaalien ohjelmistoa.

Autoton päivä

Kansainvälistä autotonta päivää vietetään 22. syyskuuta. Suomen järjestökentän pikkulinnut ovat laulaneet, että tänä vuonna autoton päivä tulee saamaan erityishuomiota etenkin pääkaupunkiseudulla. Mikäs on Forssan laita? Jättäkäämme autot ainakin tänä päivänä kotiin kouluun tullessa.

#itsourfuckingfuture ja #climatemoment

Syksy ei myöskään voi startata ilman asiaankuuluvia hashtageja.

Climate Moment –hashtagin takaa löytyy EGP (European Green Party), joka on luonut häshtäginkäyttöään KatrinClimatemomentvarten myös kuvageneraattorin, jonka avulla pääsee ilmaisemaan huoltaan tulevaisuutemme puolesta (kuten minä kuvassa).  Sivustolta löytyy kuvageneraattorin lisäksi tietoa Climate Moment -kampanjasta.

It’s Our Fucking Future–hashtagin takana taas luuraa FYEG (eli Federation of Young European Greens). Hashtag on kansainvälinen, kuten myös Climate Moment, ja kampanjointia häshtägin ympärillä voi bongata koko syksyn ajan, ympäri Euroopan.

 

Why does the climate want privacy? It is changing.

 

Katri Ylinen,
jonka taskuja polttelee Power Shiftin ennakkolippu.

Kuvat:
Eiffel-torni
Muut

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: