Asiaan, kiitos

Viikko sitten – lauantaina 25.7. – kuulin ensimmäisen kerran Perussuomalaisten kansanedustajasta Olli Immosesta. En edes tiennyt, että eduskunnassa istuu sen niminen henkilö. Nyt hän oli yhtäkkiä pääuutisaihe.

Uutinen Immosen facebook-päivityksestä nosti samanlaisia ajatuksia kuin Donald Trumpin puhe meksikolaisista kesäkuun 16. päivä. Kuinka hän pystyy? Miksi hän noin kirjoittaa? Mitä tästä seuraa?

Perustuslaki antaa jokaiselle sananvapauden. Jokainen saa julkistaa mielipiteitä kenenkään ennakolta estämättä. Julkisessa asemassa pitää kuitenkin miettiä ja harkita, mitä voi sanoa. Viikon ajankohtaisohjelmissa on jälleen kerran keskusteltu siitä, mikä on poliitikolle sopivaa.

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Suomen perustuslaki 731/1999, 12 §

Immosen kirjoitus on osa dialogia. Dialogia, jota käydään sekä Suomessa että muualla maailmassa. Monikulttuurisuuttaspeech-67628_1280 vastustavat puheenvuorot saavat enemmän huomiota mediassa kuin sitä puolustavat.

Tiistain mielenosoitus keräsi paikan päälle yli 15 000 ihmistä. Nämä ihmiset buuasivat ja huusivat Immosen puoluetoverille Matias Turkkilalle. Ali Jahangirin nousu lavalle kesken puheen ja huudon oli oikein. Hän halusi antaa mahdollisuuden dialogille. Kansa ei tuntunut edes haluavan kuulla, mitä Turkkilalla on sanottavanaan.

Viikon aikana on taas haukuttu ihmisiä puolin ja toisin. Keskustelu muistuttaa päiväkotilasten juupas-eipäs-väittelyä. Miten aikuiset ihmiset keskittyvät toistensa haukkumiseen ja loan heittoon, vaikka ongelma, josta väitellään, kaipaa ratkaisua?

Näkökulma

Monikulttuurisuuden vastustaminen tässä maassa ja kansainvälisen kaupan aikana tuntuu järjenvastaiselta. Onhan suomalainen kulttuuri saanut vaikutteita sekä Ruotsista että Venäjältä, joiden osa Suomi on ollut pitkään.

Suomessa valkoinen ihonväri ja suomi äidinkielenä tarkoittaa enemmistöä. Maailman mittakaavassa valkoinen ihonväri on vähemmistö. Suomi on pienen maanosan kaukainen kolkka. Meitä on täällä viisi miljoonaa. Puhumme vaikeaa kieltä. Olemalla suomalainen minä ja myös Olli Immonen olemme osa vähemmistöä.

Immosen facebook-päivityksen sanavalinnat nostavat ihokarvat pystyyn. Kukistaminen, viholliset ja taistelutoverit tuovat mieleen sodan. Nämä sanavalinnat ovat kuitenkin tarkkaan harkittuja. Niillä on juuri se vaikutus kuin kirjoittaja on halunnut.

I Have a Dream

Vuoden päästä tuskin muistan enää Olli Immosen kirjoitusta. Muistan vain, että joku Perussuomalainen kirjoitti jotain, mistä olen eri mieltä. Immosen tavoin minulla on unelma. Minun unelmani on jalompi kuin ”aidon Suomen kansan puolesta taistelu”.

martin-luther-king-180477_1280

I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character. (Unelmoin, että neljä lastani elävät jonain päivänä osana kansakuntaa, jossa heitä ei tuomita ihonvärin mukaan vaan heidän persooniensa mukaan.) -Martin Luther King Jr. 28.8.1963

Unelmoin, että haukkuminen ja loaneitto loppuisivat ja julkisessa dialogissa päästäisiin vihdoinkin itse asiaan. Unelmoin, että pienet rumat kuplamme puhkeaisivat ja että voisimme elää sovussa toistemme kanssa. Unelmoin, että sovun löytyessä voisimme yhdistää voimamme ja pelastaa tämän tuhon partaalla olevan planeettamme. The victory will be ours.

___________________________________________

Sini Hakonen,

jolla on unelma

Lähteet:

I Have a Dream speech

Suomen perustuslaki

Kuvat:

Kennedy

Martin Luther King Jr.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: