Ulos karsinoista

Kansainvälinen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivä, kansainvälinen miehitettyjen avaruuslentojen päivä ja kansainvälinen päivä ikäihmisten hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Kaikki kolme ovat YK:n julistamia teemapäiviä, kaikki kolme ovat melko tuntemattomia.

Hieman tunnetumpia teemapäiviä ovat naistenpäivä ja lasten oikeuksien päivä, joista jälkimmäinen on liputuspäivä. Yhteensä tänävuonna on 115 YK:n teemapäivää. Luku on päätähuimaava. Joukkoon kuuluu ympäristön eri osioita koskevia, eri sairauksista tietoa lisääviä ja ihmisoiksia korostavia päiviä. Mutta ovatko kaikki silti tarpeellisia?

united-nations-311419_1280

Kekepäiviä

Laskentatavasta ja laskijasta riippuen on noin 30 luontoon tai ihmisoikeuksiin liittyvää teemapäivää, jotka sopivat keken ajatusmaailmaan. Tiedotusvälineissä kerrotaan vain muutamasta teemasta. Vai tiesitkö, että elokuun yhdeksäntenä on maailman alkuperäiskansojen päivä.

Suurin osa teemapäivistä on YK:n julistamia. Myös EU on julistanut teemapäiviä, esimerkiksi kesäkuun 15. on Euroopan tuulivoimapäivä ja kesäkuun alussa oli Euroopan kestävän kehityksen viikko.

Yli sata YK:n teemapäivää, EU:n teemapäivät ja päälle vielä kansalliset teemapäivät. On ymmärrettävää, miksi mediassa ei huomioida läheskään kaikkia. Teemapäiviä on niin paljon, että ne eivät enää kiinnosta ketään.

Ympäristöön liittyviä YK:n teemapäiviä ovat: Äiti Maan päivä, maailman muuttolintujen päivä, luonnon monimuotoisuuden päivä, maailman ympäristöpäivä, maailman valtamerien päivä, kansainvälinen kuivuuden ja aavikoitumisen vastainen päivä, otsonikerroksen säilytämisen päivä, maailman elinympäristöpäivä, luonnonkatastrofien vähentämisen päivä sekä kansainvälinen päivä ympäristön hyväksikäyttöä vastaan sodassa ja aseellisessa konfliktissa.hands-600497_1280

Globaalissa maailmassa asiat ja teot kaikkialla liittyvät toisiinsa, samoin ympäristössä eliöt ja prosessit. Miksi aavikoituminen ja kuivuus pitäisi eritellä otsonikerroksesta, valtameristä ja ympäristöstä? Kymmenen teemapäivän sijasta voisi olla vain kaksi teemapäivää, Äiti Maan päivä ja maailman ympäristöpäivä. Äiti Maan päivänä voisi korostaa luonnon kauneutta ja välttämättömyyttä kaikelle elämälle, kun maailman ympäristöpäivänä voisi tuoda esiin ongelman ja ratkaisuja siihen.

Suo, kuokka ja Jussi

11 - marraskuun 26. 17Suomalaisessa taiteessa kuvataan paljon luontoa. Joka niemessä ja notkossa tunnetaan Kolin näkymät Eero Järnefeltin ja Pekka Halosen ansiosta. Kielikuvat, vertaukset ja sanonnat elävät vahvasti puheessa ja tekstissä.

Suomessa liputetaan Aleksis Kiven ja Sean sibeliuksen kunniaksi. Taiteilijoiden kunniaksi. Muusa on jätetty huomiotta liputuspäivistä päätettäessä. On suomalaisen kulttuurin, suven, musiikin ja kirjallisuuden päivät. Suomalaisen luonnon päivä puuttuu.

Vähemmän on enemmän

Kukaan ei muista kaikkia teemapäiviä. Ketään ei kiinnosta lukea kaikista teemapäivistä. Liiallisen lokeroinnin himo on ajanut meidät tähän tilanteeseen. Olemme halunneet ymmärtää asioita ja siten jakaneet kokonaisuudet pieniin paloihin. Ja siinä sivussa olemme keksineet 115 teemapäivää.

Olemme erikoistuneet liikaa ja keskittyneet omiin pieniin lokeroihimme samalla unohtaen kokonaisuuden. Nyt, kun tunnemme pienet osa-alueet, voimme laajentaa asioiden tuntemustamme suurempiin kokonaisuuksiin.

Tällä hetkellä teemapäiviä yksinkertaisesti on liikaa. Äiti Maan päivänä voisimme ylistää luontoa ja juhlia elämää. Maailman ympäristöpäivänä saisimme napakan tietopaketin vuosittain vaihtuvasta teemasta, esimerkiksi aavikoitumisesta, merien tilasta tai ilmastomuutoksesta. Kerran vuodessa voisimme nostaa sinivalkoisen lippumme salkoon ja juhlia kaunista maisemaamme, joka on innoittanut taiteilijoita ja jossa suomalainen mieli on aina rauhoittunut.

Oli teemapäiviä kuinka monta tahansa niistä tulisi kertoa tiedotusvälineissä. Teemapäivien tavoitteenahan on lisätä ihmisten tietoisuutta tärkeistä asioista. Parhaimmillaan ne saavat itse kunkin ajattelemaan omaa toimintaansa ja siten muuttavat asioita parempaan suuntaan.

______________________________________________________

Sini Hakonen, joka toivoo enemmän vuorovaikutusta

ja haluaa ymmärtää kokonaisuuksia

kuvat: YK:n logo

kädet

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: