Vaihtoni Skotlannissa: Pure dead brilliant

Tiesin jo yläasteella, että haluan lähteä vaihtoon korkeakoulussa. Ensin olisin halunnut Islantiin, mutta siitä ei tullutkaan mitään, ja melkein luovuin koko vaihtoajatuksesta. Kuitenkin neljäntenä ja viimeisenä opiskeluvuotena tajusin, että jos en lähtisi ollenkaan vaihtoon, katuisin sitä. Valitsin Skotlannin, koska olen aina halunnut matkustaa myös sinne, ja lisäksi koulumme ovat ystävyyskouluja keskenään, joten vaihto onnistuu varmasti. Ja kyllä Skotlanti on niin mainio maa, ettei tämä miltään kakkosvaihtoehdolta tunnu ensinkään!

Pieniä epäselvyyksiä ja matkaan ilman asuntoa

Edinburghin vanhakaupunki Scottin monumentista kuvattuna. Taustalla Arthur's Seat. Kuva: Heta Koskue

Edinburghin vanhakaupunki Scottin monumentista kuvattuna. Taustalla Arthur’s Seat.

Scottish Rural Collegella on kolme kampusta ympäri Skotlantia: Ayrissa, Aberdeenissa ja Edinburghissa. Valitsin Edinburghin, koska siellä kurssitarjonta oli suurin ja halusin asua vähän isommassa kaupungissa. Paperihommat sujuivat ongelmitta, tosin SRUC ilmoitti kouluun pääsemisestä poikkeuksellisen myöhään, tasan kuukausi ennen lähtöä. Paikan päällä myös selvisi, etteivät koululta saamani päivämäärät pitäneet ihan paikkaansa, vaan koulu sekä alkoi että loppui viikon myöhemmin kuin papereissani luki. Tästä ei onneksi aiheutunut minulle kylläkään mitään ongelmia, vietin ylimääräisen viikkoni tammikuussa kipeänä sängynpohjalla ja ostin lentoliput takaisin kotiin vasta kun tiesin milloin viimeinen kokeeni tulee olemaan.

Lähdin matkaan ilman asuntoa, kuten monet (ainakin Skotlantiin lähtevät) tekevät. Majoituin viikon hostellissa ja etsin asuntoa netistä. Majapaikan löytäminen on omalla vastuulla, sillä koululla ei ole asuntolaa. Vuokrat ovat Edinburghissa yllättävän korkeita, joten kimppakämppä on hyvä vaihtoehto. Löysinkin huoneen aika helposti ja nopeasti, mutta vähän eri kautta kuin tarkoitin – kysyin paikallisessa Facebookin vegaaniryhmässä jostain ihan muusta asiasta, ja laitoin vain loppuun että ps. etsin myös huonetta. Sieltä nykyiset kämppikseni huomasivat minut ja sain kivan ja halvahkon huoneen heidän luotaan (ja mikä parasta, koska kaikkien ruokavalio on sama, useimpina iltoina voin kävellä valmiiseen ruokapöytään!).

Vaihdossa sivuaine ja vapaavalintaiset opinnot

Edinburgh on Skotlannin pääkaupunki ja siellä asuu vähän alle puoli miljoona ihmistä, mutta sen keskusta on mukavan pieni ja hyvin kaunis. Tosin itse asun syrjemmällä asuinalueella ja koulu sijaitsee myös melko kaukana keskustasta toiseen suuntaan, joten koulumatka bussilla kestää noin tunnin. Olin kuitenkin järjestänyt kurssini niin, että minulla on tunteja vain kahtena päivänä viikossa, joten pitkä koulumatka ei haitannut kovin paljoa.

Kurssit SRUCissa ovat paljon maatalouspainotteisempia kuin Forssassa, mutta kyllä sieltä sopivat kurssit löytyivät minullekin. Se täytyy sanoa, että en ole tutustunut oikein kehenkään koulukaveriini, koska kuten suomalaiset, myös skotlantilaiset ovat – karkeasti sanottuna – melko sisäänpäin kääntyneitä ja epäsosiaalisia, ja käydessäni kolmannen ja neljännen vuosikurssin kursseja, he olivat kaikki tunteneet toisensa jo vuosia eivätkä ottaneet kontaktia uusiin vaihtareihin. Ujona suomalaisena ei sitten tullut tutustuttua heihin juurikaan, vaan löysin seuraa samassa tilanteessa olevista muista vaihtareista (viisi ranskalaista, yksi sveitsiläinen ja yksi suomalainen Lepaalta) ja Meetupin kautta tapaamistani kansainvälisistä ihmisistä. Meetup.com on tosi kätevä sivusto Skotlannissa, hyvin suosittu ja sieltä löytää varmasti jokainen mieleisensä aktiviteettiryhmän, jonka kautta tutustua uusiin ihmisiin!

Suoritan kevään aikana neljä 7,5 opintopisteen kurssia, joista muodostuvat sekä toinen sivuaineeni että vapaavalintaiset opintoni. Säästelin vapaavalintaisten pisteitä Suomessa, jotta pääsin lähtemään vaihtoon, sillä pakollisten kurssien korvaaminen ulkomailla saattaa olla hankalaa. Jokaisella kurssilla on esseetehtävä sekä koe, ja lisäksi kolmella kurssilla pieni esitys. Jokaista kurssia oli yksi puoli päivää kestävä tunti viikossa, ja tunneilla lähinnä opettaja puhui ja opiskelijat kuuntelivat. Kaikki opettajat olivat kuitenkin hyvin avuliaita ja vastasivat kysymyksiin myös tuntien ulkopuolella. Täytyy sanoa, että ei koulu tai opetus mitenkään erikoisen ihmeellistä ollut (vaikkakin siis hyvää), mutta ei kai vaihtoon yleensä pelkän koulunkäynnin takia lähdetäkään!

Ihana luonto ja oikukas sää

Hienojen kävelymahdollisuuksien Pentland Hills löytyy aivan kaupungin reunalta. Kuva: Heta Koskue

Hienojen kävelymahdollisuuksien Pentland Hills löytyy aivan kaupungin reunalta.

Skotlannissa on mielestäni erittäin kaunis luonto, ja kuten jo sanottua, Edinburgh on ihana kaupunki. Kulttuuri ei täällä toisessa Euroopan maassa luonnollisesti merkittävästi eroa suomalaisesta, mitä nyt välillä on vaikea ymmärtää mitä minulle sanotaan, jos puhujalla on erikoisen vahva murre. Kerran tapasin kävelyretkellä yhden miehen, jonka puheesta en rehellisesti sanottuna ymmärtänyt sanaakaan, vaikka hän kuinka yritti minulle puhua. Lopulta ymmärsin elekielestä että hänen mielestään minun kannattaisi ostaa kunnon vaelluskengät jotten muljauta nilkkojani. Ostin.

Kiviympyröitä Arranilla

Kiviympyröitä Arranilla.

Keskellä kevättä meillä oli hirvittävän pitkä neljän viikon pääsiäisloma, jolloin matkustin sveitsiläisen vaihtarin kanssa Lontooseen ja sen jälkeen yksikseni ympäri Englantia, ja sitten Arranin saarelle Skotlannin länsirannikolle. Yhtenä viikonloppuna lähdimme kansainvälisellä porukalla Ben Nevisin juurelle, ja vaikkei tarkoituksenamme ollut edes kiivetä koko vuorelle, koska se on usein vaikeaa ja vaarallista huonon sään takia, kohdallemme sattui aivan täydellinen kirkas päivä ja valloitimme Britannian korkeimman vuoren.

Sää on täällä tosiaan hyvin vaihteleva ja mahdoton ennustaa. Yhden päivän aikana voi sataa kaatamalla, seuraavassa hetkessä paistaa aurinko, sitten tulla rakeita, sataa taas, paistaa… Yksi on melko pysyvä elementti, nimittäin tuuli. Täällä onkin panostettu viime aikoina paljon tuulivoimaan. Yleisesti ottaen täällä on satanut paljon vähemmän kuin mitä etukäteen odotin, paitsi tietysti silloin kun minulla on ollut vieraita Suomesta. Silloin on satanut kaatamalla.

Goatfellin, Arranin saaren korkeimman vuoren, huipulla.

Goatfellin, Arranin saaren korkeimman vuoren, huipulla.

Skotlantiin, mars!

Kolmen viikon päästä olen jo takaisin kotona. Nämä kuukaudet täällä ovat menneet todella nopeasti ja on ollut mahtavaa. Olen todella iloinen että päätin lähteä. Lähtekää tekin kaikki jos yhtään mietitte, ja Skotlanti on erittäin hyvä kohde! Tähän loppuun vielä hyödyllinen sanakirja jos joskus Skotlantiin matkustatte:

aye = yes = kyllä
naw = no = ei
tea = dinner = illallinen
pudding = dessert = jälkkäri, oli se mitä hyvänsä, esim. kakku
dunderheid, eejit, galoot, numptie = idiot = kaikki nimityksiä tyhmälle
bahooky = backside, bum = peppu
neep = turnip = turnipsi
tattie = potato = peruna, eli jos tilaat ’haggis neeps and tatties’, saat haggista peruna- ja turnipsimuhennoksen kanssa
wee = small = pieni
ye = you or the = sinä tai ’the’ (oikeasti kun tarkoitetaan ’the’, se kirjoitetaan ’þe’, mutta latinalaisilla aakkosilla sekin kirjoitetaan ’ye’)
yer = your = sinun
Ah umnae. = I am not. = En ole.
Whit dea ye cry thon yin? = What do you call that one? = Miksi kutsut tuota?
Yer bum’s oot the windae. = You’re talking rubbish. = Puhut tyhmiä.

Laskuveden aikaan Edinburghin lähellä sijaitsevalle Cramondin saarelle voi kävellä.

Laskuveden aikaan Edinburghin lähellä sijaitsevalle Cramondin saarelle voi kävellä.

________________________________________________________________________________

Tekstin kirjoittaja ja kuvien ottaja Heta Koskue

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: