Suunnistuskartta kosmetiikkaostoksille

Olet varmaankin kuullut parabeeneista, lukenut kovia kohtaloita hiusten värjäämisestä, kuullut mikromuoveista, lukenut suihkussa shampoopullon etikettiä. Olet varmaankin turhautunut ostoksilla, kun pitäisi ostaa itselle ja ympäristölle turvallista kosmetiikkaa.

Jos et ole kokenut mitään edellisistä, tämä teksti voi järkyttää. Toivon kuitenkin ettet vaivu epätoivoon. Toivon että muistat jotain tästä tekstistä seuraavan kerran kosmetiikkaa ostaessasi.

13974520170_f8ef6ed26c_z

Olen jo useamman vuoden ajan perehtynyt ruokateollisuuteen. Olen lukenut paljon lisäaineista, katsonut dokumentteja kananugettitehtaista ja sitrushedelmäviipale-säilykkeiden tekemisestä. En silti tiedä aiheesta niin paljon kuin haluaisin. Monesti olen ajatellut, että elämä olisi helpompaa, jos en tietäisi.

Kosmetiikkaan aloin perehtyä vasta muutama viikko sitten. Tässä ajassa olen oppinut valtavasti. Olen myös huomannut, että kosmetiikan vaikutuksista terveyteen löytyy enemmän tietoa kuin vaikutuksista ympäristöön. Koitin poimia merkittävimmät aineet ja niiden vaikutukset.

 

INCI-lista

Jokaisessa kemikaalipakkauksessa on INCI-lista. Lyhenne tulee sanoista International Nomenclature for Cosmetic Ingredients. Se vastaa valmisruokapaketin sisällysluetteloa. Ruokapaketit ovat kaikkialla erilaisia, mutta kosmetiikan INCI-lista on aina samanlainen maasta riippumatta.

11165944_10153290733263556_457874187_n

Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa saa myös marketista. Kuva: Karoliina Manninen

Kansainvälinen nimistö helpottaa tuliaisten ostamista. Sitä pitää osata tulkita. INCI-listassa on ensimmäisenä se aine, jota tuotteessa on eniten. Sitä seuraa aine, jota on toiseksi eniten jne. Aineet, joita tuotteessa on alle 1%, voidaan luetella missä järjestyksessä tahansa. 26 yleisintä allergiaa tai yliherkkyyttä aiheuttavaa hajustetta on mainittava INCI-listassa erikseen. Muut hajusteet voi merkitä sanoilla PARFUM tai AROMA.

Osa kosmetiikan raaka-aineista saadaan luonnosta. Ne merkitään INCI-listaan niiden kansainvälisellä nimellä tai latinankielisellä nimellä. Esimerkiksi potassium alum on luonnollinen mineraalisuola ja aloe barbadensis leaf extract on tutummin aloe vera -uutetta.

 

Haitallisia aineita

INCI-listassa on usein yli 20 ainetta. Tavallinen ihminen ei voi tietää mitä ne ovat tai mikä niiden käyttötarkoitus on. On kuitenkin mahdollista opetella muutama pääte. Kemikaalit jaetaan ryhmiin ja joka ryhmällä on oma nimensä. Muistat ehkä kemian tunneilta erilaisia litanioita; metanoli, etanoli, sorbitoli, xylitoli tai metaani, etaani, propaani, butaani.

Parabeenit ovat mainoksista tuttuja. Useita tuotteita mainostetaan parabeenittomina. Mitä ne sitten ovat jos niitä on kaikkialla, mutta kukaan ei halua käyttää niitä? INCI-listassa parabeenit on helposti tunnistettavissa, niiden pääte on PARABEN. Esimerkiksi erään suuren brändin hoitoaineessa on methylPARABEN-nimistä ainetta.

Parabeenit ovat kosmetiikan säilöntäaineita, joita on löydetty rintasyöpäkasvaimista ja niiden epäillään olevan hormonihäiritsijöitä. Hormonihäiritsijät toimivat kehossa niin kuin hormonit. Parabeenien epäillään jäljittelevän estrogeenin (eli naishormonin) toimintaa.

IMG_0075

Useat Urtekramin tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa, jota saa ostettua marketista melko edullisesti. Kuva: Karoliina Manninen

Alumiini on INCI-nimeltään aluminium. Kyse on siis siitä metallista, jota louhitaan maaperästä ja josta lentokoneet on tehty. Antiperspirantin mukana alumiini levittyy kainaloon. Epäillään, että alumiini aiheuttaa rintasyöpää.

Formaldehydi aiheuttaa kolmanneksen kosmetiikka-allergioista. Ihottumien lisäksi se aiheuttaa syöpää ja mahdollisesti sikiön epämuodostumia. INCI-listasta sen tunnistaa nimellä formalin.

Formaldehydin ja parabeenien käyttöä on korvattu aineilla, jotka hajotessaan vapauttavat formaldehydiä. Ne ovat INCI-listassa nimillä: imidazolidinyl urea, diazolodinyl urea, quarternium-15, sodium hydroxymethylglycinate, DMDM hydantoin sekä 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol.

 

Ympäristölle haitallisia aineita

Sodium laureth sulfate ja sodium lauryl sulfate vaahtoavat, laureth enemmän kuin lauryl. Näitä on lähes kaikessa vaahtoavassa hammastahnoista shampoisiin. Käytössä ne huuhtoutuvat viemäristä alas. Viemäristä ne matkaavat jätevedenpuhdistamolle, jossa niille ei voida tehdä mitään.

Vaahdonmuodostajat päätyvät sellaisinaan vesistöihin. Ne ovat vesieliöstölle myrkyllisiä aineita. Sodium laureth sulfaten ja sodium lauryl sulfaten vesistöjä rehevöittävistä vaikutuksista ei ole varmaa tutkimustietoa. Niitä kannattaa silti välttää, vaikka ne hajoavat luonnossa nopeasti. Puhdistustehohan ei ole vaahdossa, vaan vaahto on täysin turhaa.

Myös edetiinihappo eli EDTA päätyy vesistöihin. Siihen sitoutuu raskasmetalleja sen matkatessa kohti merta. EDTA hajoaa luonnossa erittäin hitaasti. Samalla siihen sitoutuneet raskasmetallit vapautuvat luontoon. Edetiinihappo kertyy luontoon samalla tavalla kuin ympäristömyrkyt PCB ja DDT. Lisäksi sitä saattaa päätyä juomaveteen, koska se pääsee aktiivihiilisuodattimen läpi.

 

Parempia vaihtoehtoja

Nyt saatat miettiä miten välttäisit viherpesun sekä itsellesi että ympäristölle haitalliset aineet. Kannattaa siirtyä käyttämään sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

sertifikaatit Etsi ostoksilla purkeista yllä olevia sertifikaatteja. Ne takaavat, että tuote ei sisällä ympäristölle haitallisia kemikaaleja eikä ole eläinkokein testattu. Sertifioidun luonnonkosmetiikan kaikki raaka-aineet ovat luonnosta. Luonnonkosmetiikassa ei siis saa käyttää sodium laureth ja lauryl sulfateja, EDTA:ta, parabeeneja, formaldehydiä eikä sen vapauttajia. Lisäksi EDTA on kielletty suomalaisista joutsenmerkityistä tuotteista.

Suurimmissa marketeissa on jo kosmetiikkaosastolla varattu hyllyn pätkä luonnonkosmetiikalle. Luontaistuotekaupoissa kannattaa pitää silmät auki, sillä kaikki niissä myytävät tuotteet eivät ole luonnonkosmetiikkaa. Toki on myös luonnonkosmetiikkaa ilman sertifikaattia. Tämä johtuu siitä, että sertifikaatin hankkiminen on kallista. Pienillä yrityksillä ei yksinkertaisesti ole varaa sertifioida tuotteitaan.

 

Menikö sormi suuhun?

Koska olen vasta alkanut tutustua maailmaan, jota vielä pidän mystisenä, en osaa luetella hyväksi havaitsemiani tuotteita. Voin vain kehottaa etsimään lisätietoa. Itse aloitin lukemalla kotoa löytyvien kosmetiikkatuotteiden INCI-listat. Tiedän nyt mitkä tuotteet vaihtuvat toisiin kunhan ne ensin loppuvat.

surprise-98460_1280

Kotoa löytyvän kosmetiikan tutkimiseen ja ostoksille voi ottaa avuksi CosmEthics-sovelluksen. Se on ladattavissa Androidille ja Applelle. Sovellusta on helppo käyttää. Skannataan vain tuotteen viivakoodi ja odotetaan hetki. Sovellus kertoo onko tuotteessa terveydelle haitallisia aineita.

Pro Luonnonkosmetiikka ry edistää luonnonkosmetiikan tunnettuutta. Yhdistyksen sivuilta löytyy lisätietoa luonnonkosmetiikasta. Lisäksi sivuilla on tuotesarjat ja tietoa niistä.

Keittiöstä löytyviä raaka-aineita voi käyttää itsensä hemmotteluun. Luomulaatuinen neitsytkookosöljy on erittäin monikäyttöistä. Sitä voi käyttää iholla voiteena tai vaikka deodoranttina. Myös neitsytoliiviöljyä käytetään iholla. Intiaanisokerista saa muiden raaka-aineiden kanssa kuorinta-aineita.

Itse en tosiaankaan ole ekspertti kosmetiikan terveys- ja ympäristöhaitoissa. Olen lukenut Noora Shinglerin kirjan Marjoja & maskaraa sekä hänen blogiaan. Shilgler viittaa kirjassaan Rita Stiensin kirjaan Totuus kosmetiikasta. Myös Anja Nystén on kirjoittanut kirjoja kemikaaleista ja pitää blogia.

_________________________________________________________________

Sini Hakonen,
joka on löytänyt uuden kiinnostuksenkohteen

Lähteet:
Nystén, A. 2008. Kemikaalikimara. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Teos
Shingler, N. 2011. Marjoja & maskaraa: Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit. Jyväskylä: Atena

Kuvat:
Kauppa
Smile

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: