Viisi vaikuttajaa

Eduskuntavaalit lähestyvät. Kansalaisten neljän vuoden välein toistuva mahdollisuus vaikuttaa maamme politiikkaan on taas täällä. Onneksi on myös muita tapoja vaikuttaa. Tässä tekstissä esittelemme viisi kestävän kehityksen opiskelijaa, jotka ovat huomanneet elämässään puutteen tai epäkohdan, ja yksinkertaisesti tehneet asialle jotakin. Kehotamme Teitä samaan.

Haastattelimme koulutusohjelmamme opiskelijoita, joiden tiesimme tehneen jotain itselleen tärkeän asian hyväksi. Kysyimme miten idea päätyi käytäntöön ja mikä heitä inspiroi toimimaan. Lisäksi halusimme vastauksen kysymykseen: onko vaikuttaminen niin hankalaa kuin sen sanotaan olevan?

 

Street dance rantautuu Forssaan

Ensimmäisen vuoden keke Meiju oli kotipaikkakunnallaan harrastanut street dancea, ja Forssaan muutettuaan hän halusi jatkaa harrastuksen parissa. Forssasta street dance -ryhmää ei kuitenkaan löytynyt. Niinpä Meiju perusti oman ryhmän.

”Idea pamahti mieleeni jonain synkkänä marraskuisena iltana omasta raastavasta tanssi-ikävästä ja halusta päästä tanssimaan jonkun kanssa. Halusin myös luoda uusia sosiaalisia verkostoja. Arvelin myös että halukkaita jäseniä ryhmään olisi, koska street on kuitenkin vielä edes vähän trendilaji. ”

 

Streetdance

Kotkan tanssiyhdistys Moven kevätnäytöksestä. Kuva: Matti Hukkanen

 

Ryhmän perustaminen ei Meijun mielestä ollut kovinkaan vaikeaa.

”Sain tietää oikeastaan kaiken ryhmän perustamiseen  tarvittavan soittamalla Forssan kaupungin liikuntasihteerille Pauliina Jolanki-Nurmiselle. Alussa kuitenkin pohdin miten saan harrastajia tavoitettua, koska en tuntenut täältä ketään. Mainostamisessakin liikuntasihteeri auttoi, taisi Vesihelmikin jakaa mainoksia.”

Meijun tanssiryhmä kokontuu tiistaisin Vesihelmessä kello 17-18. Lisätietoja voi kysellä osoitteesta meiju_harjula@hotmail.com.

 

Positiivisuuden kautta

Osuuskunta Team Kestävä järjesti lokakuussa Facebookissa Kokkeile kasvista! -tapahtuman, jossa kannustettiin syömään enemmän kasviksia. Neljännen vuoden opiskelija Heta ylläpiti tapahtumaa ja jakoi reseptejä kuukauden ajan. Tapahtuman ideana oli jatkaa Docventuresin edellisvuonna järjestämää Lihaton lokakuu -tempausta.

”Idea ei ollut omani, vaan lähti liikkeelle yleisestä Lihaton lokakuu -ideoinnista osuuskunnan sisällä. Aluksi heiteltiin ajatuksia esimerkiksi kokkikerhosta ja muista suuria valmisteluja vaativista tempauksista, mutta aikataulu oli liian tiukka ja päädyimme järjestämään Facebook-tapahtuman.”

kokkeile kasvista!

Heta haluaisi saada ihmiset havahtumaan eläinten hyödyntämisen ongelmiin, mutta eläintuotannon todellisuutta tuodaan esille jo monessa paikassa. Facebookissa jaetut reseptit olivat eettisistä ja ekologisista syistä vegaanisia ja tarkoituksena oli osoittaa, että täysin kasviperäinenkin ruoka on helppoa, herkullista ja ravitsevaa.

”Halusimme näyttää ihmisille, että mahdollisista ennakkoluuloista huolimatta vegaaninen ruoka on aivan normaalia ruokaa. Tapahtuman ideana oli lisätä kasvisruokailua ja vähentää eläintuotteiden kulutusta positiivisuuden kautta, eikä tehdä lihansyönnistä suurinta mahdollista syntiä. Tällä kertaa lähestyimme aihetta toisesta suunnasta, tarjoamalla hyviä vaihtoehtoja eläintuotteille ja korjaamalla mahdollisia ennakkoluuloja kasvisruokaa koskien.”

 

Paikallista vaikuttamista globaalilla tasolla

Ykkösvuoden opiskelija Katri työskenteli talven Thaimaassa paikallisessa luontomatkailuyrityksessä elefanttisafarien oppaana. Trooppisten helteiden vuoksi yritys myi asiakkaille vesipulloja, joita karkeiden laskujen mukaan myytiin helteisinä päivinä noin sata kappaletta, lähes 200 päivänä vuodessa. Yrityksen myymät vesipullot olivat Nestlén tuotteita, ja Katri teki aloitteen vesipullojen vaihtamisesta paikallisempaan tuotemerkkiin.

Katri ja norsu

”Thaimaan elintarvikealalla Nestlé on suosittu brändi, joka hallitsee vahvasti päivittäiskauppojen elintarvikkeiden tarjontaa. Paikalliset eivät tuntuneet olevan kovinkaan tietoisia yrityksen epäeettisestä toiminnasta kehitysmaissa. Koin, että vesipullojen myynti oli haitaksi työpaikkani imagolle.”

Thaimaassa työpaikkaetiketti, ja etenkin työpaikan hierarkia, ovat hyvin erilaisia verrattuna suomalaiseen työkulttuuriin. Siinä missä Suomessa voi fanittaa Game of Thronesia siviilivaatteissa esimiehen kanssa, Thaimaassa tulee miettiä hyvin tarkasti miten ja millä sanoin lähestyy esimiestä. Katrin kokemuksien mukaan ruohonjuuritason työntekijänä ei ole oikein edes suotavaa viedä eteenpäin kehitysideoita. Etenkään, jos on nuori suomalainen nainen eli farang; länkkäri.

”Inspiroivinta oli saada aloitteeni läpi, ja kuukausia Suomeen palaamiseni jälkeen sähköpostiini tuli kuvamateriaalia uusista, paikallisesti tuotetuista vesipulloista, jotka olivat saapuneet thaimaalaiseen toimistoomme. Kannatti yrittää.”

 

Yksikin lounas vaikuttaa

Ensimmäisen vuoden keke Hannele on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Vegaaniviikkoa HAMKin Mustialan ja Forssan kampusten ruokaloihin. Kampusruokalat tekevät viikon ajan henkilökunnalle ja opiskelijoille valmistettavan kasvisvaihtoehdon vegaanisena.

”Idea lähti liikkeelle, kun luokkakaverini kertoi viettävänsä vegaanista tammikuuta. Juttelin asiasta Forssan keittiöhenkilökunnan kanssa, jolloin aloin pohtia mahdollisuutta saada koulumme ruokalan kasvisvaihtoehto vegaanisena jonkin aikaa. Muotoilimme idean suunnitelmaksi keittiön pääemännän Eija Noen kanssa. Oli hienoa saada hänet tukemaan projektia, joka liittyy vahvasti opiskeluun.”

Vegaaniviikko järjestetään viikolla 11 yhteistyössä Mustialan ja Forssan ruokaloiden sekä Vegaaniliiton kanssa. Lisäksi mukaan houkutellaan paikallisia yrittäjiä Forssasta. Mukaan on lähtenyt esimerkiksi Ravintola Köökki, joka loihtii listalleen maistuvan vegaaniannoksen. Viikolle on suunniteltu myös muuta toimintaa.

”On mukava huomata, kuinka ajatus on kasvanut oikeasti toteutukseksi ja kuinka viikkoa ei tarvitse puuhata yksin. Vegaaniliiton yhteistyö tietysti helpottaa järjestelyjä huomattavasti. Viikon järjestämällä pyrimme esittämään uuden näkökulman veganismiin: yksikin lounas vaikuttaa. Yhdessä tekeminen on myös yksinkertaisesti kivaa.”

Hannelen ideoiman Vegaaniviikon ajankohta on 9.-13.3. Lisätietoja voi kysyä osoitteesta hannele.maijala@student.hamk.fi.

 

Erilainen tapa oppia

Kolmosvuoden keke Anja on ollut ahkerana edistämässä Osuuskunta Osana Opintoja – eli OOO-mallia, jossa nimensä mukaisesti opintoja suoritetaan osuuskuntamme Team Kestävän kautta.

”Idea OOO:n edistämiseen lähti siitä, kun tajusimme kuinka täydellinen oppimisympäristö osuuskuntamme on; teemme oman alan juttuja käytännössä, olemme itse vastuussa työprojekteista kuten tapahtumien järjestämisestä ja kyselytutkimusten tekemisestä, sekä osuuskunnan pyörittämisestä. Näin jälkikäteen ajatellen todella monen kurssin oppimäärät olen oikeasti oppinut paljon paremmin toimiessani osuuskunnassa (sori vaan opettajat!).”

 

Osuuskuntapäivä Forssassa

Viime marraskuussa Osuuskunta Team Kestävä järjesti opiskelijaosuuskuntapäivän, johon kutsuttiin kaikki HAMKin biotalouden opiskelijaosuuskunnat. Osk-päivästä osuuskuntamme sai toimivan idean mennä puhumaan OOO-mallista opettajien kokoukseen. Kuva: Siru Perälä

 

Inspiraatiota Team Kestävän omalle OOO-mallille on saatu muun muassa Mustialan opiskelijaosuuskunnista, joissa osuuskunnan jäsenet suorittavat ensimmäisen opiskeluvuotensa jälkeen kaikki opintonsa osuuskunnan kautta.

”Myös Mustialan osuuskuntamentori Inkerin innostus asiaan on auttanut meitä eteenpäin. Toisaalta myös meidän upea ja toimelias porukkamme, joka ei mitään omaa koulun puolesta tarjottua erillistä mentoria ole tarvinnut, on tärkein inspiraatio itsessään.”

Alkoiko Osuuskunta Osana Opintoja -malli kiinnostaa? Lisätietoja saa osoitteesta teamkestava@gmail.com.

 

_______________________________________________

Vaikuttajia haastattelivat
Emma Kokkonen ja Siru Perälä

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: