Työharjoittelussa ProAgriassa

Toinen vuosi KeKe -opintoja takana ja nyt oli tullut aika suorittaa ensimmäinen työharjoittelu. Lähes koko lukuvuoden kestäneen hakemisen jälkeen harjoittelupaikka varmistui kuitenkin vasta muutama viikko ennen kesälomaa. Pääsin työharjoitteluun kotikaupunkiini Poriin, ProAgria Länsi-Suomeen.

Kaisa

Pian alkaa naisten puimurikurssi.

Valmistautuminen hakuun

Halusin olla ajoissa liikkeellä, joten aloitin harjoittelupaikan etsimisen heti syksyllä. Olin päättänyt hakea vain ja ainoastaan sellaisiin paikkoihin, jotka minua oikeasti kiinnostivat ja joissa voisin kuvitella tulevaisuudessa työskenteleväni.

Tein hakemukset huolella ja tepastelin niiden kanssa henkilökohtaisesti paikan päälle ja yritin jättää itsestäni mahdollisimman hyvän ensivaikutelman. Sitten jäin odottelemaan yhteydenottoja, mutta turhaan.

Kuukaudet vaihtuivat ja kevät alkoi tehdä tuloaan. Myöhempää etsinnän aloittaneet luokkatoverini alkoivat saada harjoittelupaikkoja.

Aloin väkisinkin miettiä, että missä nyt on mennyt vikaan? Olin aika ajoin yhteydessä jokaiseen paikkaan johon olin hakemukseni jättänyt, eikä yhdestäkään osattu sanoa vielä juuta tai jaata, ja tällöin taisi olla jo maaliskuu?

Siitä se ajatus sitten lähti

Loppukeväästä meillä kävi Maaseutuyritysten ympäristönhoito -kurssilla vieraileva luennoitsija, maisemasuunnittelija Etelä-Suomen ProAgriasta, kertomassa uudistuvasta ympäristötukijärjestelmästä ja omasta työnkuvastaan. Kyseisen luennon jälkeen minulle jäi niin hyvä fiilis, että tiesin saman tien haluavani tuonne töihin.

Niin minä sitten soitin heti luennon jälkeen suoraan Porin toimiston toimitusjohtajalle ja sanoin haluavani heille harjoitteluun.

Pari viikkoa myöhemmin, parin tapaamisen jälkeen, harjoittelupaikkani oli varmistunut. Pääsin yhdeksän viikon palkalliseen työharjoitteluun, jonka loputtua saisin jatkaa samassa paikassa tavallisena kesätyöläisenä kesän loppuun asti.

Maatalousyrittäjille järjestetyllä retkellä Häntälän notkoilla ja Elonkierrossa.

Harjoittelu hankkeessa

Pääsin harjoittelijaksi ProAgrian ja Maanmittauslaitoksen yhteiseen Tilusjärjestely-, vesiensuojelu- ja maisemanhoitohankkeeseen. Hankkeen ensisijaisena tarkoituksena on edistää tilusjärjestelyjen liikkeellelähtöä, kuivatusta, vesiensuojelua sekä maisemanhoitoa Satakunnan ja Pirkanmaan alueella. ProAgria vastaa hankkeen vesiensuojelu- ja maisemanhoito-osiosta.

Tilusjärjestely on yksi Maanmittauslaitoksen suorittamista maanmittaustoimituksista, jolla pyritään parantamaan tilusten eli maiden ja mantujen sijoitusta (yhteen kokoaminen). Esimerkiksi peltolohkojen uudelleen järjestäminen kehittää maatilojen rakennetta, vähentää kustannuksia ja säästää viljelijän aikaa, kun etäisyydet pelloille pienenevät.

Työnkuva

Minun ensisijainen tehtäväni kyseisessä hankkeessa oli suorittaa pilottitiloille tehtäviä ympäristökartoituskäyntejä yhdessä parin muun asiantuntijan kanssa ja kirjoittaa niistä lopulliset raportit karttoineen.

Nämä kartoituskäynnit olivat vasta ensimmäisiä kokeiluja, joissa kartoitimme tilojen mahdollisuuksia vesiensuojelu- ja maisemanhoidollisiin toimenpiteisiin kuten suojavyöhykkeen perustamiseen sekä kerroimme uudistuvan ohjelmakauden tulevista ympäristötukimuutoksista.

Kävimme keskustelua tilan omistajien eli viljelijöiden kanssa heidän aikaisemmin valitsemistaan erityisympäristötuista ja siitä, mitkä uuden tukikauden (2014–2020) ympäristökorvausjärjestelmän toimenpiteistä sopisivat jatkossa heidän tilalleen.

Kaiken keskustelun pohjana käytimme lomaketta, johon kirjasimme ylös tilakohtaisesti esiin tulleita asioita, tietoja yleisestä menestyksestä ja tulevaisuuden suunnitelmista sekä maaperän ravinnetilanteesta.

Lopulliset raportit sisältävät muun muassa seuraavia asioita:

    • ehdotuksia maisemanhoitokohteista ja niiden hoidosta
    • alueellisia selvityksiä (maakuntakaava, yleissuunnitelmat)
    • koosteen tilalle sopivista uusista ympäristötukisopimuksista sekä haettavissa olevista tuista
    • karttoja (tilakeskuksen sijainti, peruslohkojen rajat, mahdollisten suojavyöhykkeiden, laitumien, perinnebiotooppien yms. sijainti)

Tuo yhdeksän viikon harjoittelu oli ohi tosi nopeasti, eikä se edes tuntunut siltä, että olisin työskennellyt hankkeelle.

Varsinainen raporttien kirjoittaminen ja karttojen tekeminen jäi kyllä suurimmaksi osaksi elokuulle, mutta pääsinpähän näyttämään taitojani kartanteossa. Täällä toimistolla oli onneksi sama paikkatieto-ohjelma, mitä meillä on koulussa, joten karttojen teko sujui lähes ongelmitta.

Kova työ palkitaan

Tein myös aina tilanteen vaatiessa, eli varsin usein, esityksiä/esitteitä erilaisiin tilaisuuksiin ja edustustapahtumiin, joista viimeisimpänä heinäkuun alussa järjestetty OKRA -maatalousnäyttely. Kyseinen näyttely järjestettiin Oripään lentokentällä, jossa ProAgrialla oli totta kai oma osastonsa.

Okra-maatalousnäyttely

Telttamme oli varsin iso ja esitteitä oli joka lähtöön aina maidontuotannosta kasvinsuojeluun asti. Lisäksi järjestimme nurmentunnistuskilpailun.

Esitteistä yksi sai positiivista palautetta aina tuolta Euroopan komissiolta asti, nimittäin minun hartaudella tekemäni esitteet uudistuvasta ympäristökorvausjärjestelmästä!

Kyseessä oli siis Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman luonnos kaudelle 2014–2020. Valtioneuvosto oli keväällä hyväksynyt tämän kyseisen, reilun 400-sivuisen luonnoksen ja minun tuli sitten tiivistää sen ympäristökorvaus -osio esitteiksi tuonne Okraan. Siinä taisi mennä yhteensä ainakin viikon päivät, kunnes sain parsittua sen suht yksinkertaiseen muotoon. Lopputuloksena oli kaksi kaksipuolista, selkeästi luettavaa esitettä, joita siis tämä Euroopan komission virkamies kehui lähes maasta taivaisiin.

Hän oli aivan otettu siitä, että kyseinen luonnos oli mahdollista karsia niin yksinkertaiseen muotoon, ja vaati saada esitteen sähköisenä myös itselleen, jotta se voitaisiin kääntää kaikille komissiossa käytettäville kielille, jotta jokainen virkamies voisi sen lukea.

Tästä voit tutustua tekemiini esitteisiin: Esite1Esite2

Siinä kohtaa kun kyseisiä esitteitä lähetetään eteenpäin jakoon, nousee allekirjoittaneen kasvoille leveä hymy, ja fiilis on sen mukainen, että ainakin yksi asia on tullut tehtyä oikein.

OKRA-maatalousnäyttelyssä.

OKRA-maatalousnäyttelyssä.

Kokemukset kasvattavat

Harjoittelu oli kaikin puolin todella antoisa. Opin uusia asioita, sain mahdollisuuden näyttää osaamistani etenkin karttojen teon suhteen sekä pääsin käymään tiloilla, joiden rakennukset ja tilukset olivat aivan mielettömän upeita. Tuli siis sekin todistettua, että kyllä niillä ”maajusseilla” on sitä kahisevaa ihan riittämiin, ainakin kun tarkastellaan heidän maanpäällistä omaisuuttaan.

Välillä oli myös sellaisia päiviä, että tekemistä ei oikein tahtonut olla, mutta se ei haitannut. Rento työilmapiiri ja työkaverit tekivät täällä vietetystä ajastani todella mukavan ja mieleenpainuvan.

Harjoittelun jälkeen jatkoin töitä samalla kaavalla kun aiemminkin, mutta vain kesätyöläisenä. Suurin muutos taisi olla heinäkuun työtehtävissä. Pääsin nimittäin osallistumaan viljelystarkastuksiin, joissa kävelimme pelloilla tarkastamassa siementuotannossa olevien viljojen tilannetta.

Kävelimme siis koko päivän pelloilla etsimässä sinne kuulumattomia asioita, kuten esimerkiksi hukkakauraa, rikkakasveja ja vieraslajeja. Tarkastuksien pääasiallisena tarkoituksena on varmistaa, että siementuotanto täyttää sen vaatimat edellytykset (esim. kasvuston laatu, viljelyksen pinta-ala, esikasvit) ja ettei viljelmillä esiinny hukkakauraa.

Olen aina toivonut työtä, jossa on mahdollisuus olla ulkona ja ihminen saa sitä mitä tilaa, ja vaikka nuo pelloilla vietetyt päivät olivat todella raskaita, niin ei siinä auttanut muuta kuin laittaa jalkaa toisen eteen. Nyt olen saanut kokea millaista on olla kenttätyössä äärimmäisissä olosuhteissa, lähes kuukauden yli 30 asteen helteessä. Eikä siinä vielä siis mitään, mutta kun työvaatetukseen kuuluivat kumisaappaat ja sadehousut yöllisen kasteen, sadekuurojen ja punkkien varalta.

Riittävän nesteytyksen ja evästaukojen kautta niistä päivistä kuitenkin selvittiin, ja nyt niitä muistelee melkein jopa haikeudella.

Häntälän notkoilla maatalousyrittäjille järjestetyllä retkellä.

Häntälän notkoilla maatalousyrittäjille järjestetyllä retkellä.

Mitä tulee urahaaveisiin, niin en voi oikein sanoa, että tämä harjoittelu olisi suonut minulle minkäänlaista ahaa -elämystä. Opin paljon uudenlaisia asioita myös itsestäni. Itsenäinen työskentely toimiston perimmäisessä nurkkahuoneessa ei oikein vastaa minun käsitystäni unelmatyöstä.

Olen aina tykännyt olla tekemisessä ihmisten kanssa, ja vaikka tämän harjoittelun myötä pääsin tapaamaan mitä mielenkiintoisimpia ihmisiä, niin toivoisin tulevaisuuden työni olevan enemmän kosketuksissa ihmisten kanssa. Ei tuota pelloilla kävelyäkään kovin kauaa jaksaisi, jos sitä joutuisi tekemään päivittäin vuoden ympäri.

Jatkosuunnitelmat

Töiden loputtua ehdin pitää kaksi vapaapäivää ennen opiskelijavaihtoon lähtöäni. Pitkän hakuprosessin jälkeen asia on nyt tasan sataprosenttisen varma, tulen viettämään seuraavat puoli vuotta Uppsalassa, Ruotsin maataloustieteellisessä yliopistossa (Sveriges lantbruksuniversitet).

Pohdin lähtemistä pitkään, mutta tulin lopulta siihen tulokseen, että nyt sitä on vaan nostettava kytkintä ja lähdettävä. Kävin miten kävi, mutta uuteen maahan lähdetään avoimin mielin, takaraivossa etenkin tuo kielen oppiminen ja ympäri maailmaa tulleiden, uusien ihmisten tapaaminen.

Uskon ja tiedän, että tulevat kuukauden tulevat olemaan elämäni parasta aikaa. Mielestäni omaa polkua etsiessään on mahdotonta eksyä. Sitä saattaa kiertää ylimääräisen matkan, mutta mikään ei todellakaan ole turhaa.

_____________
Kaisa Niemi

Ja vielä itse firmasta: PROAGRIA tarjoaa asiantuntijapalveluita ja -osaamista maatalouden ja yritystoiminnan kilpailukyvyn kehittämiseen. Maa- ja kotitalousnaiset toimii yhdessä ProAgrian kanssa ja on siis yksi maan suurimmista naisjärjestöistä ja valtakunnallinen neuvontajärjestö. MKN maisemapalvelut puolestaan tarjoavat asiantuntemusta aina kukkaniityistä kulttuurimaisemaan. Maisemanhoidon asiantuntijapalveluita ovat mm. erilaiset maaseutumaisemaan liittyvät suunnitelmat (maisema- ja aluesuunnitelmat, kyläkävelyt, hoitosuunnitelmat, erityistukisuunnitelmat).

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: