Taivaallisen mielenkiintoinen työharjoittelu

Ennen kestävän kehityksen opintoja olin työharjoittelussa Boreal Kasvinjalostus Oy:ssä. Itselleni harjoittelupaikka oli taivaallisen mielenkiintoinen, ja juuri siellä tein päätöksen siirtyä opiskelemaan kestävää kehitystä. Minulle oli tärkeää, että menen harjoittelemaan nimenomaan yritykseen enkä julkisyhteisölliseen työpaikkaan.

Boreal ei poikenne hirveästi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:stä, josta se onkin eriytetty reilu 20 vuotta sitten. Harjoittelun aikana kuitenkin selvisi, että olisikin kannattanut hakea ennemmin MTT:lle, koska ne maksavat paremmin ja työ olisi todennäköisesti huomattavasti lunkimpaa.

Borealilla oli hieman tappotahtista, mutta tykkäsin silti siitä hirveästi. Tykkäämisen perusta oli varmaan se, että sain tehdä siellä tosi monipuolisesti töitä. DNA-tutkijoiden projekteihin en saanut näppejäni laittaa, mutta sen ja siemenvarastolla olemisen lisäksi periaatteessa sain tehdä siellä kaikkea muuta. En tiedä, miten onnistuin saamaan niin monipuolisen harjoittelun itselleni. Moukan tuurilla? Joten kannattaa panostaa alussa työtehtävien yksityiskohtaiseen sopimiseen.

Monipuolista näpräämistä

Tein kasvihuonetöitä istutuksesta sadonkorjuuseen. ”Pelto-orjan” töissä olin myös, se oli raskainta fyysisesti (siinä en olisi ollut viikkoa kauempaa). Laboratoriossa tein jotain pieniä avustavia töitä ja myllyssä jauhoin erilaisia pieniä testiaineistoja viljoista sekä nurmituotannon laajoja lajiketestejä. Jauhoimme siis kuivatettua ruohoa! Laboratorioanalyysejä en päässyt tekemään, laitteita minulle esiteltiin kyllä.

Kiinnostavin työtehtäväni oli kasvihuoneella Borealin jalostamien puna-apiloiden jakaminen kasvupisteen alkukohdasta kirurginveitsellä (käsi ei saanut täristä!). Yhdestä pikkuisesta apilasta tehtiin 3-9 pistokasta ja ne laitettiin multaan kasvamaan, lisättiin vain kasvuhormonia. Istutettavat kasvit olivat useimmiten jotenkin labrassa manipuoloituja ja idätettyjä, joten niiden kasvukausi oli lyhyempi ja aivan liekeissä sitten seurasinkin omien kätteni töiden jälkeä alusta miltei loppuun asti.

Kaikki työt oli aina sitä näpräämistä, kaikki mitattiin, laskettiin ja kirjattiin pilkun tarkasti. Pilkunviilaajan luonteelleni siis parasta mahdollista työtä.

Kertoivat Borealin maksavan kaikille harjoittelijoille samaa palkkaa, 1200 euroa kuukaudessa. Tuon saman saavat siis ekaa harjoittelua pellolla tekevät sekä se biologi, joka teki lopputyötään jostain DNA-hässäkästä siellä labrassa. Koska olin tavallaan ”labratyöntekijä”, minulla oli labran eli toimihenkilön työajat (8 -16). Saatuani tyttärelleni sieltä kahden viikon pestin siirryin itse vapaaehtoisesti ”duunaripuolelle”, eli työpäivät olivat 7-16.

Aiemmin hankittu osaaminen opintopisteiksi

Olin Borealilla harjoittelemassa 1.6. – 14.8.2012 ja hain harjoittelusta 15 opintopistettä, eli normi ekan harjoittelun. Kuitenkin tekemääni raporttiin perustuen sain suoraan 17 opintopistettä siitä ajasta. Kopioin alkuperäisen työsopimuksen ja työtodistuksen, sekä opiskelijaportaalista löytyvän arviointilomakkeen ja laitoin ne skannattuina sähköpostiin HAMK:in harjoitteluvastaavalle. (Huom. nyt on käytössä sähköinen järjestelmä.)

Sain siis ensimmäisen työharjoittelun korvattua AHOT:lla (aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen). AHOT:in saaminen ei ollut tässä tapauksessa vaikeaa, vaan ehkä jopa liiankin helppoa. Tämä johtui kai siitä, että harjoittelupaikka on yksi HAMKin normiharjoittelupaikoista. Borealilla on kai enemmän harjoittelijoita Mustialasta (ovat maaseutuelinkeinojen opiskelijoita). Siellä on laajaa kasvihuonetoimintaa, joten varmaan se on myös lepaalaisten puutarhatalouden opiskelijoiden unelmapaikka.

__________________

Eija-Liisa Lehto

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: